Megszépült a Szilágyi
2019. március 22. péntek, 01:08 Közéleti hírek

400 millió forintos kiemelt kormányzati támogatásból, a Veszprémi Érsekség további 100 milliós hozzájárulásával újult meg a Szilágyi Keresztény Iskola épülete.

Az iskola felújítását ünnepélyes átadással zárták csütörtök délután. A fejlesztés részeként megújult az intézmény homlokzata mind az utcafronton, mind a belső udvarok felé. A homlokzati nyílászárókat az eredetivel megegyező felosztású, de korszerű, jól szigetelő fa nyílászárókra cserélték.

– Több mint 500 négyzetméteres területet építettek át az intézményben – mutatta be a fejlesztéseket Halmay György, az iskola igazgatója.

A látványos külső megújulás mellett az épületen belül is történtek fontos változások: vizesblokkokat újítottak fel és alakítottak ki, könyvtárat, számítástechnikai termet hoztak létre korábban a nővérek által használt helyiségekből. A D-szárnyban egy teljesen új lépcsőházat építettek ki, amihez kapcsolódóan karbantartó műhelyet, személyzeti öltözőket, mosdókat hoztak létre.

Beépítették a keresztszárny tetőterét: a művelet során le kellett bontani a régi tetőszerkezetet, a meglévő fafödém fölé egy új gerendás-béléstestes födémet, valamint egy acél tartóelemekkel megerősített tetőszerkezetet. Ebben a tetőtérben helyezték el az iskola étkezdéjét a melegítőkonyhával együtt, illetve személyfelvonót és ételliftet is felvezettek a tetőtérbe.

A belső udvarban focipálya, streetball kosár, beszélgetősarok létesült megfelelő burkolattal. Ehhez kapcsolódóan a környező tetőkről lefolyó csapadékvizet összegyűjtötték és egy zárt csatornában a városi csapadékhálózatba vezették.

– Szomorú évfordulókkal terhelt dátum a mai, száz évvel ezelőtt Kun Béláék átvették a hatalmat az ország felett. Gyalázatos időszak volt ez, amit az egyházak ellen és az ország ellen el lehet követni, azt elkövették. Hatvan évvel ezelőtt pedig ezen a napon végezték ki a mindössze 15 éves Mansfeld Pétert, 1956-os forradalmárt – mondta Soltész Miklós, a nemzetiségekért és egyházakért felelős államtitkár.

– A kommunizmus az egyházak elpusztítására törekedtek, de hála Istennek ma még mindig itt vagyunk, és a felmérések szerint a magyarok 80%-a szerint a kereszténység érték, és még azok is ezt gondolják, akik nem hívők.


Ovádi Péter parlamenti képviselőt és Soltész Miklós államtitkárt
Halmay György igazgató kísérte körbe

Márfi Gyula érsek ismét a bevándorlás, a „multikulti” ellen foglalt állást: a színek egymás melletti jelenléte helyett azok összekeverése „seszínű katyvaszt” okozna. Az érsek szerint vallási alapú muszlim diktatúra fenyegeti Európát, de az „antifajelméleten” alapuló globalista nagytőkés diktatúra is itt dörömböl a kapuinkon, ami épp olyan sátáni véglet. Ez ellen a hazaszeretettel, saját identitásunk megőrzésével védekezhetünk.


 
Forrás: Vehír.hu
(Kép: Kovács Bálint)