A reptéri terület Veszprém jövőjének kulcsa
2019. március 01. péntek, 09:12 Közéleti hírek

A város érdeke, hogy a szentkirályszabadjai reptéri terület fejlesztését napirenden tartsák  mondta Porga Gyula polgármester a februári közgyűlésen.

A csütörtök délelőtti februári közgyűlésre mindössze egy napirend előtti interpellációt és két kérdést nyújtottak be a képviselők.

Az interpellációt Hartmann Ferenc, az MSZPDKP frakcióvezetője intézte a polgármesterhez. A képviselő az után érdeklődött, hogy milyen jövőt tervez Veszprém városa a szentkirályszabadjai reptérnek.

A magyar kormány repülőtér kialakítása, ipari-logisztikai tudományos park létesítése és az ezekhez kapcsolódó kommunális, szolgáltató létesítmények megvalósítása céljából térítésmentesen átadta a veszprémszentkirályszabadjai repülőtér területét a két önkormányzatnak. A repülőtér hasznosítása a befektető hibájából hosszú időre meghiúsult, de jogerős bírósági ítélet révén az önkormányzatok visszakapták a területet – mondta. Hartmann szerint többet kellene foglalkozni a hasznosítással.

Porga Gyula polgármester válaszában kiemelte, nem visszakapták, hanem visszavették a területet a korábbi tulajdonostól. Jelenleg egy hosszú per utolsó fázisa zajlik a birtoklással kapcsolatban.

A jövőről úgy nyilatkozott, fontos lokációról van szó, hisz nem véletlenül vett az önkormányzat 2011-ben a reptér mellett 20 hektárt. A kormány is kiemelt fejlesztési területté nyilvánította.

ITT JELENLEG EGY LOGISZTIKAI KÖZPONT ÉPÍTÉSE ZAJLIK, AZ EGYKORI OROSZ LAKTANYA, A „SZELLEMVÁROS” TERÜLETÉRE PEDIG JELENTŐS BERUHÁZÁSOKAT TERVEZ EGY BEFEKTETŐ.

A reptér melletti terület a város jövőjének egyik kulcsa, ezért érdek, hogy a fejlesztését folyamatosan napirenden tartsák. Akár államilag, akár magánvállalkozók bevonásával – válaszolta.

A Jobbikból nemrég kilépő, jelenleg független Forgóné Kelemen Judit a Harmat utca és a Dózsa György utca kereszteződésében található szeméthegy sorsáról kérdezett.

A Harmat utcai ingatlan és a mögötte lévő terület tele van oda hordott hulladékkal. Erről egy fotót is mellékelt a közgyűlés számára.

(Fotó: Forgóné Kelemen Judit)

Porga Gyula elmondta, a VKSZ Zrt. munkatársai többé-kevésbé már elszállították a közterületre is jutó hulladék egy részét. 2017-ben a jegyző környezetvédelmi eljárást indított a lakók ellen, 2019 februárjában pedig a Járási Hivatal szólította fel a tulajdonosokat, hogy szüntessék meg a jelenlegi helyzetet.

Gerstmár Ferenc (LMP) azt kérdezte, mik a tapasztalatok arról a 2017-es Veszprémi Holdsugár Programról, melynek lényege, hogy a lakótelepeken csoportokba verődve, vagy magányosan csellengő fiatalok a hétvégi, péntek és/vagy szombat estéket 18 órától 24 óráig sporttal vagy más egyéb foglalkozással töltsék el kulturált környezetben.

– A megvalósítást segítő Veszprémi Családsegítő Szolgálat tapasztalatai jók, számos programot szerveztek, idén pedig egy hasonló programot indítanak el, de nagyobb volumenben, hisz az érdeklődés alapján ez indokolt – mondta válaszában a polgármester.

Forrás: Vehír.hu 
(Kép: Kovács Bálint)