Az egyetem és a város tartott közös újévi fogadást
2019. január 07. hétfő, 01:05 Közéleti hírek

Hallgassunk időnként a bensőnkre, a lélekre, mondta Várszegi Asztrik nyugalmazott pannonhalmi főapát a Pannon Egyetemen az intézmény és a város újévköszöntő fogadásán.

Az újévi rendezvény több évtizedes hagyomány: a Pannon Egyetem és a veszprémi önkormányzat 1996 óta rendezi meg a közös programot, mely a felsőoktatási intézmény és a város gyümölcsöző kapcsolatának megjelenítése. Egyetem és város együtt fejlődik, növekszik, ér el jelentős sikereket. Veszprém nagy lehetőséget kapott: 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa címet viselheti. Hatalmas erőfeszítésre, kitartásra és hitre lesz szükség, hogy ezt az évet megvalósíthassuk, de együtt sikerül, hangzott el a köszöntőben.

A pályázat sikeréhez, az elnyert címhez gratulált Várszegi Asztrik is, az ünnepi program szónoka. A nyugalmazott pannonhalmi főapát a bencés Regula alapelveit, gondolatait, mindenkihez szóló, máig érvényes mondatait idézte, mikor hatalomról és tekintélyről beszélt. (A bencések Szent Benedek Reguláját követik. Szent Benedek, a rend alapítója döbbent rá, hogy egy szerzetesközösségnek világos, közösen elfogadott életszabályzat alapján kell működnie: ez a szabályzat lett Szent Benedek Regulája. – a szerk.) Nemcsak az egyetemnek és a városnak vannak vezetői, tisztségviselői, polgárai, de mindannyian egy közösség előljárói, tagjai vagyunk, akár saját családunkban.

Szent Benedek 6. században született. Regulájának gondolatai ma is inspirálnak, vezetnek, és irányítanak egy közösséget, fogalmazott a nyugalmazott főapát. A Regulában olvashatunk többek között a hatalomról, mely távolságtartó, jelen van benne a félelem, a tekintélyes embert viszont elfogadják és értékelik, emberi és erkölcsi értéket testesít meg, segít a másiknak, a rá bízottak javát keresi.

Vezetőt, apátot életmódja alapján válasszunk, erről a a bencés Regula így fogalmaz: “amikor valaki az apát nevét elvállalja, annak kettős tanítással kell vezetnie tanítványait, azaz mindazt, ami jó és szent, inkább tetteivel mutassa meg, mint szóval: úgyhogy fogékony lelkű tanítványainak szóval adja elő az Úr parancsait, a keményszívűeknek és együgyűbbeknek pedig tetteivel mutassa az isteni törvényeket”.

A monostor vezetője nem mondhat le a célokról, ugyanakkor szüksége van rugalmasságra. A vezetőnek figyelembe kell vennie a testvérek meglátásait, szükség van a nagyvonalúságra, okosságra. Tisztelni kell a másik embert és elfogadni, a fiatalokra különösen odafigyelni. Várszegi Asztrik végül azt mondta: hallgassunk időnként a bensőnkre, a lélekre, “a Lélek ott fú, ahol akar”. A Lélek szabaddá tesz, segít bennünket az év során, a mindennapokban.

Az újévköszöntő fogadáson ­- ahol a közélet, a gazdasági és a kulturális élet szereplői, az egyházak képviselői, politikusok, cégvezetők, intézmények igazgatói, az egyetem oktatói, meghívott vendégek vettek részt – a Mendelssohn Kamarazenekar zenészeiből alakult vonósnégyes adott ünnepi műsort; Weiner Leó, Sosztakovics és Strauss műveit játszotta, valamint egy tangót az Egy asszony illata című filmből.

A színpadon közös koccintással kívánt boldog új évet Porga Gyula polgármester, Várszegi Asztrik, Gelencsér András, a házigazda intézmény rektora és annak kancellárja, Kovács Gyula.

Forrás: Napló-Online.hu
(Kép: Penovác Károly)