Szabadságpuszta irányába tartó bicikliút épül
2018. november 07. szerda, 03:59 Közéleti hírek

A közel 3 km-es útszakasz része a Felsőörsön át a Balatonig tartó kerékpáros úthálózatfejlesztési koncepciónak. A 73-as úton új jelzőlámpás csomópont épül.

Európai uniós forrásból kerékpáros nyomvonal építése kezdődik meg a napokban Szabadságpuszta irányába.

A 2644 méter hosszúságú út 277 millió forintba kerül, és a tervek szerint a munkaterület átadást követően 180 napon belül elkészül.

A kivitelezési munkákat a nyílt közbeszerzési eljárás útján beszerzett Strabag Általános Építőipari Kft. végzi  számolt be Ovádi Péter országgyűlési képviselő és Porga Gyula polgármester kedd reggel a sajtónak.


 A beruházással a szabadságpusztai lakosok régi vágya valósul meg, miszerint biztonságosan, akadálymentesen és közvetlenül kerékpározhatóvá válik az a beavatkozási terület, mely összeköti Szabadságpuszta városrészt Veszprém belvárosával  mondta Porga Gyula polgármester, majd kiemelte azt is, a beruházás egy nagyszabású kerékpáros hálózatfejlesztés egyik központi eleme:

Várhatóan 2020-ra Veszprém belvárosából közvetlenül eljuthatnak a kerékpárosok a Balatoni bringakörútra Alsóörs-Felsőörs településeken keresztül, hiszen Veszprém önkormányzata már megkötött támogatási szerződéssel rendelkezik a Szabadságpuszta elágazótól Veszprém közigazgatási határáig tartó szakasz kerékpárútjának megépítésére, valamint Alsóörs és Felsőörs települések konzorciumban megvalósuló pályázata is már támogatásban részesült.

 
A kerékpárút látványterve

Új csomópont épül

Ovádi Péter országgyűlési képviselő szerint az önkormányzat komolyan veszi a szabadságpusztaiak akaratát, hisz a kerékpáros nyomvonal évek óta az itt élők dédelgetett álma volt.

A projektben a biztonság növelésének érdekében a 73-as út szabadságpusztai elágazójánál jelzőlámpás csomópontot építenek, ami nagyban megkönnyíti és biztonságosabbá teszi a csomópontban áthaladó/kikanyarodó gépjárművek közlekedését valamint a kerékpáros és gyalogosforgalom a csomópontban történő keresztirányú áthaladását  mondta. Ezt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. építi, amely a csomópont sávjait kibővíti egy önálló lekanyarodó sávval Szabadságpuszta irányába.


A piros és a kék szín jelzi az új nyomvonalat

Az új bicikliút építése része annak az 1 milliárd forintos uniós fejlesztéssorozatnak, amely kerékpárosbaráttá teszi Veszprémet: kettős körforgalom építése a Brusznyai út – Kórház utca csomópontokban; veszprémi kerékpárosbarát-városrészek kialakítása; kerékpárút építése a belváros és a vasútállomás között; kerékpárút építése Szabadságpuszta irányába.

 
Forrás: Vehír.hu
(Kép: Kovács Bálint)