Pannon Egyetem: „Magasra tettük a lécet”
2018. szeptember 09. vasárnap, 17:03 Közéleti hírek

Pénteken tartották meg a Pannon Egyetem Mérnöki Karának évnyitóját és díszoklevél átadóját az egyetem aulájában, amely egyben az intézmény központi évnyitója is volt.

„Önök rangos, a minőség iránt elkötelezett, kutatásfejlesztés-orientált, ugyanakkor hallgatóbarát, és hatodik közösséget teremtő intézményt választottak, ahol a szakmai ismereteken túl baráti kapcsolatokra, közösségi élményekre is szert tehetnek, és amennyiben szükségük lenne rá, a személyes törődést is megtapasztalhatják” – köszöntötte büszkén az elsőéves hallgatókat az intézmény rektora, dr. Gelencsér András ünnepi beszédében.

„Magasra tettük a lécet, de ha megugorják, garantálni tudjuk a jól fizető, biztos állást, és a szakmai sikereket. Pillantsanak rá valamelyik szomszédjukra; ha az eddigi trend folytatódik, kettejük közül az egyik nem fog már itt ülni a diplomaátadó ünnepélyen. Mutassák meg, hogy önök mások, tegyenek meg mindent, hogy ez ne így legyen, vegyék komolyan feladataikat, és segítsék egymást is!” – bíztatta tovább a rektor a Mérnöki Kar újoncait.

Ratatics Péter, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója is köszöntötte az évnyitó résztvevőit, amely során kiemelte a cég újító szellemét, és az egyetemmel való igazán nyerő együttműködését: minden évben harminc diák írja náluk a szakdolgozatát.

Dr. Németh Sándor docens, a Mérnöki Kar dékánja ünnepi gondolatait az egyetem sikeres fejlesztések, az oktatók elismerései köré fonta, majd kiemelte azt is, hogy a következő év nemcsak azért igazi kihívás, mert a dékán első tanéve lesz, hanem mert jubileum előtt is állnak: jövőre ünneplik a Veszprémi Vegyipari Egyetem alapításának 70. évfordulóját.

Az ünnepség folytatásában díjakat, jubileumi emléklapokat, oktatói és hallgatói elismeréseket nyújtottak át, valamint átadták a vas-, gyémánt- és aranydiplomák is.

Pro Meritis díjat kapott dr. Németh Zoltán
Oktatói tevékenysége mellet számos szakdolgozat, TDK dolgozat témavezetője. Tudományos eredményeit publikációk és előadások bizonyítják. Volt az Egyetemi Tanács választott tagja, 8 éven át a Mérnöki Kar dékán helyettesi pozícióját is betöltötte. A hallgatók körében méltán népszerű oktató „Legnépszerűbb Oktató” címmel, valamint Sebestyén Attila emlékéremmel is büszkélkedhet. Lelkes résztvevője az egyetemi hallgatói rendezvényeknek. Munkássága mellett aktív sportéletet is folytat. Hosszú ideig volt a kispályás labdarúgás több meghatározó csapatának tagja, jelenleg is a szenior teniszcsapat játékosa, állandó résztvevője a Balaton Regatta evezősversenyeknek. 2008 óta a Veszprémi Egyetemi Sport Club elnöke.


A Volkra Ottó-díjat dr. Markó László vehette át
Hosszabb-rövidebb időre vendégprofesszornak is hívták többek között az Egyesült Államokba és Franciaországba is. Több éven keresztül töltötte be a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Kémiai Kutatóintézetének igazgatói, valamint az MTA Kémiai Tudományok Osztályának elnöki pozícióját. 1996-tól 2002-ig az MTA Veszprémi Területi Bizottságának elnöke volt. Hosszú pályafutása során nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a fiatal generációk körében egyre népszerűbbé vált a kutatás. Munkásságának elismerését számos kitüntetés, többek között Veszprém Város Díszpolgára, Állami Díj, Alexander von Humboldt-díj, Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje, Arany János Közalapítvány Nagydíja, Akadémiai Aranyérem, Területi Príma Díj, Cholnoky-díj fémjelzi.

Forrás: Vehír.hu
(Kép: Gáspár Gábor)