Entente Florale: összességében pozitív a kép Veszprémről
2018. július 03. kedd, 07:02 Közéleti hírek

Elsőre jó benyomásokat szerzett a városról az Entente Florale szakmai zsűrije: a jó kondícióban lévő épületek, a harmonikus utcabútorok és jól gondozott fák mellett van azonban néhány javaslat is.

Több mint 300 versenyző város közül Lajoskomárom és Veszprém nyerte a 2017-es Virágos Magyarország versenyt, így ez a két település képviseli hazánkat az idei Entente Florale Europe környezetszépítő versenyen. Brányi Mária alpolgármester nemrég egy interjúban azt mondta, a város felkészült a versenyre.

Az Entente Florale nemzetközi zsűritagjai pénteken érkeztek Veszprémbe, egész nap a város különböző pontjain bírálták a várost a megadott szempontok alapján.

 
Beszámoló a nemzetközi zsűri veszprémi látogatásáról   

A zsűri elnöke este egy „feedback-meetingen” értékelte a várost. Fontos megjegyezni, hogy az itt elhangzottak még nem a végső bírálatot jelentik, ugyanis a végeredményt csak a szeptemberi írországi rendezvényen jelentik be. „Az itt elmondottak nem is kritikák, inkább javaslatok, első benyomások”  fogalmazott a zsűri belga elnöke, Rudi Geerardyn.

Az egyébként tájépítészként dolgozó Geerardyn úgy nyilatkozott, nem turistaként érkeztek Veszprémbe, inkább a várospolitikára voltak kíváncsiak.

 

Rudi Geerardynra pozitív benyomást tett a város

„Nagyon pozitív volt az itt eltöltött nap, hihetetlenül jól dokumentált koncepcióról van szó, sok információval. Látszik, hogy sok energiát fordítottak rá, és úgy tűnik, a városvezetés tisztában van a verseny fontosságával”  mondta.

Elmondása szerint a zsűriben sok volt a megértés és elfogadás a megállapítások során, amelyekből néhányat szó szerint is idézünk:

- Veszprém rengeteg műemlékkel rendelkezik, látszik, hogy sok munkát fektetnek a felújításokba, hogy jó kondícióban tartsák az épületeket. Harmonikus stílust képviselnek az utcabútorok, a lakótelepek azonban „nem jól kinéző” épületek, viszont az őket díszítő zöldfelületek kompenzálják a „nem kedvező” benyomást. Jó tanács, hogy Veszprém tegye egy kicsit színesebbé a lakókörnyezetet, és rejtse el a tárolóedényeket.

- A Benedek hegy, a Séd-völgy, a Kolostorok és Kertek, a vár épületei pozitív benyomást tettek a zsűrire, a patak is szép, itt azt javasolják, hogy néhány pad tájolását változtassák meg, hisz nem mindig a legszebb területek felé néznek. A zsűrinek tetszettek a vadvirágos növénytelepítések, ebből többet kellene kihelyezni.

- A szezonális ültetések és a fák gondozása jó hozzáállást tükröz, itt néhány metszésre van csupán szükség. Sok évelő növényt használ a város egynyári virágokkal keverve, „ezt folytassák!”

- A belvárosi nagy körforgalom miért nincs befásítva? Itt csak két fa van, elférne ott több is- javasolta a zsűri elnöke, aki szerint a Kossuth utca szép, ám itt is van olyan épület, amit ha felújítani azonnal nem is, de virágzóvá lehetne tenni.

- Az önkormányzat aktívan vesz részt a lakosság bevonásában és informálásában, a tájékoztató utcatáblák, és a BaBako program is abszolút pozitívum. „Nagy benyomást tett ránk a turizmus is, fantasztikusan sok mindent tud kínálni a város”- mondta Geerardyn, majd mégegyszer hangsúlyozta, ezek csupán az első benyomások voltak, a magyar zsűri tagjai sokkal részletesebb beszámolókat kapnak majd.

Némedi Lajos alpolgármester szerint fontos, hogy nem kritikákat, hanem javaslatokat fogalmaztak meg a városvezetés felé, amely azt tükrözi, hogy olyan felkészült szakemberek érkeztek Veszprémbe, akik igyekeztek objektív képet festeni a városról. Mint mondta, szeretnék még vonzóbbá tenni Veszprémet, amely nem kevés munkát és pénzt igényel.

„Figyelembe vesszük az elhangzottakat és igyekszünk hasznosítani a javaslatokat” 

 mondta Némedi Lajos, aki a részvételért járó elismerésként egy emlékplakettet vehetett át a zsűritől.
 
Forrás: Vehír.hu
(Kép: Kovács Bálint)