Hadisírokat és felújított emléktáblát avattak Veszprémben
2018. június 25. hétfő, 06:47 Közéleti hírek

Újraavatták az első világháborús zsidó hadisírokat és a felújított emléktáblát

A 74 évvel ezelőtt Veszprémből és a környékről elhurcolt és megölt zsidókra emlékeztek vasárnap délelőtt. A belváros több pontján koszorúztak, a zsidó temetőben a társegyházakkal tartottak táblaavatást és gyászistentiszteletet.

Vasárnap délelőtt 10 órakor a 2014-ben felavatott egykori zsidó iskola kapujánál beszédekkel, zenés produkcióval és koszorúzással kezdődött a veszprémi önkormányzat és a Veszprémi Zsidó Hitközség által szervezett emléknap.

Veszprémnek az elmúlt 150 évben megbecsült tagjai voltak a zsidó származású polgárai. Alakították belvárosunkat, építették környezetünket, a századfordulóra aktív tagjai voltak a városi kisközösségeknek- mondta beszédében Brányi Mária alpolgármester, aki szerint kultúránk része, hogy miként emlékezünk.

 

Brányi Mária alpolgármester Ovádi Péter országgyűlési képviselővel
közösen koszorúzott

A holokauszt borzalmairól sok mindenki elmondott már mindent, "a lehetetlent, a kimondhatatlant" be akarták már mutatni írók, filmesek, emlékezők.

Az egykori zsidó iskola kapuja erőteljesen és líraian közvetíti a tragikus történetet, mely egykor egy zsibongó és virágzó város része volt. „Egy kapu, ami se bezárva, se kinyitva nincs. (…) a nyitott kapu hívogat és befogad, rajta keresztül belépünk valahova és megismerünk valamit, hogy megismerjük”  fogalmazott.

A megemlékezés első helyszínén a Hit Gyülekezetének fiataljai és Szász Zsuzsa működtek közre. Az egykori Búzapiac téri (most Hoffer Ármin sétány) zsinagóga volt a megemlékezés második helyszíne.

A néhai zsinagógát 1944-ben gettóként használták, a háború után pedig a Magyar Szénbányászati Tröszt tulajdonába került, és fokozatosan elveszítette korábbi megjelenését. Az egykor szebb napokat is látott épület bejárata mellett emlékplakett hívja fel a figyelmet a történelem egy darabkájára.

A Komakút térnél lévő néhai gettó emléktáblájánál folytatódtak a koszorúzások és megemlékezések.


Biczó Tamás főkántor a Komakút téri volt gettó emlékhelynél

1944. május 31-től kezdve itt helyezték el a siófoki, az enyingi és a veszprémi járás zsidó származásúnak minősített lakosait. A kaszárnya egy huszonhat lakásos bérház volt, melybe közel ötszáz(!) embert zsúfoltak be egészen 1944 augusztusáig. Ekkor ürítették ki a veszprémi gettókat.

A délelőtt a zsidó temetőben zárult, ahol a társegyházak képviselői, Nagy Károly apát-kanonok, Isó Zoltán evangélikus lelkész és Niederhoffer Zoltán református lelkész dr. Verő Tamás főrabbi vezetésével avatta újra a nemrég felújított első világháborús emléktáblát és hadisírokat.


Nagy Károly apát-kanonok


Az eredeti emléktábla a sejtések szerint 1922 és 1930 között készülhetett

A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum pályázati támogatásából készült emléktáblán harminc, a világháborúban elesett, vagy eltűnt veszprémi zsidó származású polgár neve olvasható. Egyes kutatások szerint az akkori 3,4 milliós magyar sereg közel 10%-a vallotta magát zsidónak.

A táblaavatás és megemlékezés gyászistentisztelettel zárult a Mártírok úti temetőben.

 
Forrás: Vehír.hu
(Kép: Kovács Bálint)