Megemlékezés a nemzeti összetartozás napján
2018. június 05. kedd, 05:26 Közéleti hírek

A nemzeti összetartozás napja alkalmából tartottak megemlékezést Veszprémben

Nemzeti összetartozás nélkül nincs nemzeti felemelkedés, hangsúlyozta Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke hétfőn.

 

A Fidesz veszprémi csoportja a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott megemlékezést az országzászlónál. Polgárdy Imre emlékeztetett, a trianoni békeszerződés miatt Magyarország területének kétharmadát elcsatolták, és több mint hárommillió magyar került az új határokon kívülre. Az országhatárok azonban nem tudták szétválasztani a magyarok összetartozását, mondta.

Hangsúlyozta, nemzeti összetartozás nélkül nincs nemzeti felemelkedés, és nincs határon inneni és túli magyar ügy, csak egyetlen magyar sorsközösség.

 

A megyei közgyűlés elnöke arról is beszélt, 2010-től a kettős állampolgárságról szóló törvény elfogadása után a határon túli magyarok közjogi értelemben is újra a nemzet részei lettek. Felidézte, június 4-ét korábban gyásznapként élhették meg a magyarok, a 21. századi Magyarországon az újrakezdés esélyének ünnepe ez a nap azzal, hogy megtaláltuk a formáját a közös emlékezésnek. A magyarok mindaddig összetartoznak, amíg képesek közös hagyományaik és ünnepeik megtartására, húzta alá. Polgárdy Imre elmondta, köszönet jár azoknak, akik az eltelt közel száz évben megőrizték és átmentették a magyar hagyományokat, szellemi és anyagi javakat, és hozzátették a magukét.

Megjegyezte, a 20. század magyar történelme azt tanítja, meg kell védenünk értékeinket, az önkény ellen pedig csak szabadságunk megőrzése nyújt védelmet. Ez a tudás közös kincsünk, amellyel a 21. század nyertes nemzetévé válhatunk.

A rendezvényen közreműködött Hatás Andrea előadóművész.

 
Forrás: Napló-Online
(Kép: Balogh Ákos)