Többmilliárdos turisztikai fejlesztés indul Veszprémben
2018. május 17. csütörtök, 08:58 Közéleti hírek

Veszprémben a vendégéjszakák száma tavaly 130 ezer fölé emelkedett, ami annak is köszönhető, hogy a város öt szállodája és panziója pályázati források segítségével jelentősen bővítette kapacitását az elmúlt években.

A szállásfoglaló vendégek számának folyamatos emelkedése miatt a város idegenforgalmiadó-bevétele minden évben 1015 százalékkal nő.

A Balaton közelsége miatt főként a vízpartokon nyaralók látogatják a várost, ezért a vendégek jelentős részét a vendéglátóhelyek, valamint a fesztiválok fogadják, és nem a szálláshelyek.

A város idegenforgalma erősen a nyári hónapokra korlátozódik, ezen a szezonon kívüli fesztiválok bevezetésével kíván változtatni Veszprém, amely indult az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címért kiírt pályázaton is. A cím elnyerésével várhatóan sokkal könnyebb lenne a kitűzött célok megvalósítása. Természetesen az eredmény kihirdetéséig sem tétlenkedik a városvezetés, folyamatosan fejleszti a turisztikai attrakciókat.

A vár tövében megújult az egyik városi dísztó és három műemlék, a Séd-patak mentén kialakítottak egy 2,3 kilométeres sétálóutat játszóterekkel. A belváros-rehabilitációs projekt során uniós forrásból is szépült Veszprém. Az említett fejlesztések együttesen mintegy ötmilliárd forintba kerültek.

Az állatkert is folyamatosan fejlődik, évről évre újabb területekkel és attrakciókkal bővül, idén például 2,5 milliárd forintos fejlesztést valósítanak meg, amitől azt remélik, hogy a tavalyi félmilliós rekordlátogatottságot is túlszárnyalják majd.

Közben egyházi finanszírozásból a város egyik szimbolikus épülete, az érseki palota is megújul.

Az idei harmadik negyedévben befejeződik a vár és az állatkert közötti területen zajló újabb fejlesztés. A korábbi projekt eredményeként ugyanis megnőtt a terület kihasználtsága, ezért új területeket csatolnak be a fenntarthatóság megőrzése érdekében, épületek, játszóterek, parkolók újulnak meg, és egy falmászó pályát is építenek. A beruházást 725 millió forintból valósítják meg.

A vár megközelíthetőségén is javítanak: a keleti oldalán két, egyenként húszfős liftet telepítenek, és egy fogadóépületet is építenek.

A 640 millió forintos fejlesztést szintén a harmadik negyedévben adják majd át. További 300 millió forintból funkcionálisan is bővítik a várat, tematikus játszóteret hoznak létre a Tűztorony lábánál, felújítják a gyilokjárót, valamint a korábbi Várkert étterem épületét is. Utóbbi új feladatot is kap, turisztikai célú közösségi pont lesz, ahol információs anyagok érhetők majd el, játéksarkot alakítanak ki benne, és wifipontként is funkcionál majd.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható