Közgyűlés – Kevesebb a bűncselekmény Veszprémben
2018. április 26. csütörtök, 20:59 Közéleti hírek

Kevesebb bűncselekményt történt

A rendőrkapitány beszámolóját is elfogadták a veszprémi közgyűlésen

Több helyi intézmény energetikai felújítására vonatkozó pályázat beadásáról is döntöttek a képviselők a városi közgyűlés csütörtöki ülésen.

Egyhangúlag fogadták el a képviselők Ipsits Csaba, a veszprémi rendőrkapitányság vezetőjének tavalyi évről szóló beszámolóját. A dokumentumból kiderül, tavaly közel 21 százalékkal kevesebb bűncselekményt (1202) regisztráltak Veszprémben, mint egy évvel korábban, miközben a kapitányság nyomozáseredményességi mutatója 68 százalék fölé emelkedett a 2016-os 63,5 százalék után. Emberölést nem követtek el a városban, a testi sértések száma jelentősen csökkent, míg a garázdaságok száma emelkedett. 2010 óta tavaly regisztrálták a legkevesebb lopást (282). Csökkent a lakásbetörések és az autólopások száma is. A megyeszékhelyen hat rablás történt tavaly, az elkövetőket mindegyik esetben elfogták.

Egyhangúlag elfogadták a Veszprémi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság vezetőjének tavalyi évről szóló beszámolóját is. A dokumentumból kiderül, a feladatot Veszprém mellett további 36 településen ellátó szervezet tagjai 2017-ben 130 tűzesethez és 237 műszaki mentéshez vonultak ki, valamint 216 téves jelzést kaptak.

Pályázatot ad be a Laczkó Dezső Múzeum és a Völgyikút utcai Idősek Otthona energetikai felújítására az önkormányzat. A múzeumi épületnél a homlokzat hőszigetelése, a nyílászárók cseréje, a padlásfödém és a pincefal hőszigetelése, valamint fűtéskorszerűsítés szerepel a tervekben. A beruházás tervezett költsége bruttó 131,5 millió forint, amelynek mintegy 62 százalékát finanszíroznák a pályázati támogatásból.

A Völgyikút utcai Idősek Otthon esetén az épület külső hőszigetelését, a külső nyílászárók cseréjét, a tetőfödém hőszigetelését és naperőmű létesítését végeznék el mintegy 175,7 millió forintból.

Visszavonta és ismételten benyújtja az Egry úti óvoda újjáépítésére vonatkozó pályázatát az önkormányzat. A fejlesztésre tavaly 500 millió forintot nyert el a város, azonban az építőipari árak növekedése miatt a beruházást csak jelentős, több száz millió forintos önerő mellett tudta volna végrehajtani az önkormányzat.

A mostani döntés szerint a Területi Operatív Programban (TOP) e kategóriájában rendelkezésre álló források átcsoportosítása mellett közel 780 millió forint támogatásra pályázik a város, amelyet mintegy 150 milliós önrésszel egészítene ki.

További öt évre Pálmann Judit nevezték ki az Eötvös Károly Megyei Könyvtár élére. Kinevezését egyhangúlag támogatták a képviselők, a jelenlegi igazgatón kívül más nem adott be pályázatot a posztra.

Meghosszabbították a képviselők a Veszprémi Programiroda ügyvezetője, Muraközy Péter kinevezését is, akinek megbízatása 2019. december 31-ig szól.

A képviselők döntöttek a Balatoni Korona Zrt. átalakításáról, a társaság az Európa Kulturális Főváros programhoz kapcsolódó feladatokat lát el a jövőben, új neve VeszprémBalaton 2023 Zrt. lesz.

Meghosszabbította a VEDAC-cal kötött együttműködési megállapodást a város. Ennek értelmében évi bruttó 25 millió forint támogatást nyújt az önkormányzat az egyesületnek 2024-ig, az összeg az infláció mértékével emelkedhet.

Forrás: Napló-Online.hu