Új Veszprém megyei építészeti nívódíj
2018. április 12. csütörtök, 06:54 Közéleti hírek

A Veszprém Megyei Mérnöki Kamara, a Magyar Építészek Veszprém Megyei Kamarája, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Veszprém Megyei Önkormányzat és Veszprém Megyei Jogú Város támogatásával díjat alapít Csomay Kálmán Építőipari Nívódíj néven.

A nívódíjat Veszprém megye meghatározó és egyedülálló épített alkotásainak díjazására hozták létre. A díj az alkotásra felhelyezett feliratos márványtáblából, illetve a tulajdonosnak, üzemeltetőnek átadott díszes oklevélből áll, amely tartalmazza az építtető és az alkotók nevét is. Az eredményhirdetésre a díjazott alkotásokból tabló készül.

Brányi Mária, alpolgármester elmondta, a díj tétje és a célja olyan szakmai teljesítmény díjazása, amely mellett hajlamosak lennénk elmenni.

Csomay Kálmán Veszprémben ikonikus alak, a veszprémiek ismerik a munkáját. Hozzá fűződik többek között a Petőfi Színház épülete, illetve a Diófa utcai, valamint Rózsa utcai múlt századi épületek is.

Nála a vasbeton alapvető építőelemmé vált. Csomay Kálmán sokoldalú személyiség volt, aki az 1910-es években fontos szerepet játszott a város építészeti alakításában.

Az alapítók, Szabó Zoltán, a Magyar Építészek Veszprém megyei Kamarájának elnöke, dr. Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint Zalavári István, a Veszprém megyei Mérnöki Kamara elnöke hangsúlyozta, hogy a díj célja még felhívni a figyelmet azokra az épületekre, amelyek az életünk körülményeit határozzák meg, illetve a folyamatosan keletkező értékekre.

Ezeken kívül fontos cél, hogy a fiatalok is bekapcsolódjanak az építészet világába, folytonosságot teremtve a szakma világában.

 

Brányi Mária, Szabó Zoltán, Markovszky György és Zalavári István

A nívódíj azon Veszprém megyében létrehozott alkotásoknak adományozható, melyek megvalósítása 5 évnél régebben történt, a kivitelezés óta eltelt időben, az üzemeltetés során igazolták a várhatóan tartós, az eredeti célnak megfelelő használat lehetőségét, kiemelkedő építészeti és esztétikai megjelenéssel bírnak, anyaghasználatuk mértéktartó, példaértékű, hibátlan a kivitelezés minősége, a településképet pozitívan befolyásolja, illetve az épület környezetének rendezettsége is kiemelkedő.

Csomay Kálmán Építőipari Nívódíj

A díj azon alkotásoknak adható, melyekre a szakma, a lakosság, vagy annak valamely civil szervezete tesz ajánlást. Az elismerésre pályázhat maga a tervező, a kivitelező vagy a tulajdonos is.

A javaslatokat a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara címére (8200, Veszprém, Budapest u. 54.) postai úton megküldve vagy ugyanitt, a titkárságon személyesen lehet megtenni.

Jelölni lehet továbbá a 88/406927 fax számon, valamint a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen is.

Az ajánlásnak tartalmaznia kell a díjazásra javasolt alkotás beazonosítható megnevezését, pontos címét. Hasznos segítség lehet a tervezők, kivitelezők, üzemeltetők adatainak megadása vagy fénykép csatolása a javaslathoz. 

A jelölések beküldési határideje: 2018. május 2.

A díj odaítéléséről szakmai zsűri dönt, amely az alapítók által delegált 2-2 főből, illetve a veszprémi főépítészől, összesen 7 főből áll. Az alapítók évenként két alkotást díjaznak, de megfelelő jelölt hiányában dönthetnek nemlegesen is, így a díj odaítélése egy adott évben szünetelhet is.

A díj átadására a szakmai zsűri döntését követően a 2018. június 2-án megtartandó Építők Napja rendezvénysorozat keretében kerül sor. A díjat az alapító szervezetek vezetői, a Veszprém megyei önkormányzat, valamint a névadó képviselői adják át.

 
Forrás: Vehír.hu
(Kép: Domján Attila)