Hamarosan kezdődik a Petőfi Színház rekonstrukciója
2018. március 21. szerda, 17:51 Közéleti hírek

Ajándék az élettől, hogy a rekonstrukció részesei lehetünk, mondta Oberfrank Pál igazgató a Veszprémi Petőfi Színház társulati ülésén.

Több mint kilenc milliárd forintos állami támogatással újul meg a Medgyaszay István által tervezett épület. A terveket a szerdai társulati ülésen ismertették.

Oberfrank Pál elmondta: az intézményből jövő év márciusától kell kiköltözni, a munkálatok áprilistól kezdődnek és várhatóan 2021-ig tartanak.

A rekonstrukció idején a társulat a szintén felújításra, átalakításra szoruló egykori Dimitrov épületébe költözik.

Oberfrank Pál igazgató hangsúlyozta: a színház számára a nézők a legfontosabbak, úgy kell a rekonstrukció három, négy évét megoldani, hogy a nézőket ne veszítsék el.

Porga Gyula polgármester kiemelte: a Modern Városok Program keretében 75 milliárd forintos fejlesztést valósítanak meg a városban, ebből közel 10 milliárd forint jut a Petőfi Színházra. Nemcsak az épületet, de a városrészt is szeretnék megújítani.

Ovádi Péter önkormányzati képviselő azt mondta, ez olyan fejlesztés, amit nemcsak a veszprémiek, de a környező településeken élők is élvezhetnek; a színház a térség kulturális kínálatát gazdagítja. A város és a térség települései büszkék a Petőfi Színházra.

A rekonstrukció terveit Schmidt István városfejlesztési főtanácsadó ismertette. Szólt arról, hogy a színház építésének munkálatai 1906-ban kezdődtek és 1908-ban fejeződtek be.

A vasbeton szerkezetű épület a világháborúban megsérült, csak részleges helyreállítások történtek. A színházat harminc éve újították fel, a teljes rekonstrukciót 1988-ra fejezték be.

A most kezdődő munkákhoz elkészült a részletes megvalósíthatósági tanulmány, az idei év az előkészítés és a tervezés ideje.

A színházat az eredetivel megegyező állapotban újítják fel: a főbejáratnál portikusz – oszlopokkal alátámasztott terasz – épül.

A színházépülethez a főbejárati portikusz mellett az Óvári Ferenc utcai oldalon és a Korona Szálló felé az eredeti állapothoz hasonló megjelenésben új épületrészek épülnek.

A rekonstrukcióra szánt 9 milliárd 230 millió forintból tavaly 680 millió forintot kapott meg a város, idén pedig 4 milliárd forintot.

 
Forrás: Napló-Online.hu
(Fotó: Balogh Ákos)
 
Részletek a rekonstrukció látványtervéből:
 
(Nagyobb méret a képre kattintva)