Sportfotós kapta az idei Szabad Sajtó Díjat
2018. március 14. szerda, 08:44 Közéleti hírek

Zwicker Tamást tüntették ki idén a városi Szabad Sajtó Díjjal, elismerve ezzel több évtizedes fáradozását, melyet a helyi információszolgáltatásban végzett fotósként – többek között a Napló és a Veszprémi 7 Nap lapoknál.

A rendszerváltás óta március 15-én ünnepeljük a magyar sajtó napját, megemlékezve a 1848–49-es forradalom és szabadságharc első napjáról, amikor az első szabad magyar sajtótermék elhagyta a nyomdát. Továbbá arról, hogy a forradalmi ifjúság a 12 pont egyikeként ekkor kiáltotta ki a független polgári szabad sajtót. Ebből az alkalomból gyűltek össze a veszprémi városházán a helyi média képviselői, akiket Hajas Bálint, a Méz Rádió stratégiai igazgatója köszöntött.


Hajas Bálint

– Az újságírás művészet, amely a tájékozottság élményét nyújtja a helyi polgároknak: mindazoknak, akik reggelente fellapozzák a Naplót, hétvégente pedig a Veszprémi 7 Napot olvassák, és azoknak is, akik az online térben a Vehír tudósításain keresztül szemlélik mindennapjainkat.

Az újságíró legfőbb feladata, hogy szürke eminenciásként objektíven, gyorsan és pontosan tudósítson, akkor is, ha a szakma társadalmi megítélése nem épp pozitív világszerte ­– zárta gondolatait Hajas Bálint, aki korábban a városi sajtóreferensi pozíciót látta el.


Porga Gyula

A város első embere, Porga Gyula úgy fogalmazott, a helyi sajtó erőfeszítései miatt ünnepelhetjük meg évről évre a szabad sajtó eszméjét.

– A ti munkátoknak köszönhető az, hogy a Veszprém környéki polgárok pontos és hiteles hírekből tájékozódhatnak minden nap. Bízom benne, hogy a politika és a újságírók szabad kapcsolata is jelzi azt, hogy tisztességgel, jószándékkal, egymás mellett és ezért a gyönyörű városért tudunk dolgozni – intézte gondolatait a média munkatársaihoz pohárköszöntőjében.

– Az is egy szép hagyomány, hogy minden évben elismerjük a helyi média egyik képviselőjének munkáját. Minden szerkesztőségből lehetne választani egy ilyen személyt, éppen ezért nehéz döntés minden évben. Magas presztízsű díjról van szó, amely tovább emelkedett azzal, hogy ezúttal egy egész életpálya munkáját ismertük el Zwicker Tamás kitüntetésével – méltatta a díjazott fotóst Porga Gyula.


Zwicker Tamás és Porga Gyula

Zwicker Tamás Veszprémben született, és itt folyatta fényképész tanulmányait a Táncsics Mihály Szakmunkásintézetben. Tanulóéveit a Fényképész Szövetkezetnél töltötte, majd a Bakony Művek sajtó- és reklám osztályán dolgozott. Az NB II-es Veszprémi Vasas futballcsapatában több mint négyszáz alakalommal lépett pályára, de a pályafutása végét jelentő sérülése után is a csapat mellett maradt fotósként. Fiával önálló fotószaküzletet nyitott, emellett szinte az összes veszprémi médiafelületen találkozhattunk fotóival az elmúlt három évtizedben. Mindmáig meghatározó alakja a helyi médiának és sportéletnek, munkáját a precizitás és a megbízhatóság jellemzi.


2018-ban Veszprém Megyei Jogú Város Polgármestere a helyi médiában végzett megbízható, pontos munkája, valamint a sajtófotózás területén végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Zwicker Tamás részére Szabad Sajtó Díjat adományoz.

 
Forrás: Vehír.hu
(Kép: Szalai Csaba)