Veszprémben is fontos a családok éve
2018. február 28. szerda, 14:48 Közéleti hírek

2018-at a kormány nyilvánította a családok évének. A kapcsolódó veszprémi kezdeményezésekről rendeztek sajtótájékoztatót kedden.

A sajtótájékoztatón dr. Márfi Gyula katolikus veszprémi érsek arról beszélt, hogy a Biblia szerint Isten a maga képére teremtette az embert: férfit és nőt. A társadalom alapsejtjének a családot tekintjük, ami férfi és nő házasságára alapul.

Mindazon korok, amikor ez a házasságmodell megbomlott, dekadens korok voltak az érsek szerint, konkrétan Szodomára, Gomorára és a hanyatló Római Birodalomra utalva.

Európa legnagyobb problémája az, hogy a szexualitás elszakadt a szeretettől, és emiatt légüres tér keletkezett. Azok a társadalmak pedig, amik elszakadnak a normális családmodelltől, azok előbb-utóbb elpusztulnak.


Porga Gyula és Márfi Gyula

Porga Gyula polgármester szerint Veszprém számára fontosak a családok, akkor lehetünk összetartó közösség, ha támogatjuk a családokat. Az ezt célzó önkormányzati programok közül kiemelte a kismamabérletet, amivel az óvodás, bölcsődés gyerekek szüleit igyekeznek segíteni; a város csomagot ad minden újszülöttnek; de a nagyobbakat is támogatják a továbbtanulást segítő, az idén kibővülő ösztöndíjprogrammal.

Az önkormányzat kommunálisadó-kedvezményt biztosít a nagycsaládoknak. A családokat támogató szándék megjelenik a beruházásokban is: bölcsődét fejlesztenek, két új óvodát építenek, és az idén is folytatódik a város rendelőinek felújítása.


Márfi Gyula, György Adrienn és Szabó Balázs

Varga Endre, a Veszprémi Civil Ház vezetője elmondta, hogy megyénkben rengeteg civil szervezet dolgozik a családok érdekében. A Tehetséges vagyok, légy rám büszke Te is programban a tehetséges gyerekek környezetét igyekeznek támogatni, hogy a kicsik ne kallódjanak el, de megszervezik a családmozgalmak találkozóját is.

Szabó Balázs és György Adrienn, a Családpasztorációs Iroda önkéntesei az iroda tevékenységéről számoltak be. Az idén is megszervezték a házasság hetét, valamint házasságra felkészítő kurzust is indítottak két turnusban. Március 3-án nagyböjti családos lelkinapot tartanak a Padányi Katolikus Iskolában, ahol dr. Magyar Lóránt orvos lesz az előadó. Rácsodálkozás a teremtett világra címmel túrasorozatot szerveznek, ellátogatnak Felsőörsre, Keszthelyre és a Csobáncra.

 
Forrás: Vehír.hu
(Kép: Szalai Csaba)