Biztos jövőt ígér a költségvetés
2018. február 12. hétfő, 15:22 Közéleti hírek

Bemutatta a költségvetés főbb számait Porga Gyula polgármester hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján.

A polgármester pénteken nyújtotta be a közgyűlés elé a költségvetési javaslatot, amit a héten már a bizottságok tárgyalnak.

Sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: három dolog is könnyebbé tette a város helyzetét az elmúlt években: az új önkormányzati törvény, ami pontosabban definiálta az önkormányzatok feladatait; a központi költségvetés átvállalta a települések teljes adósságállományát; valamint a Modern Városok Program révén jelentős fejlesztési forrásokhoz jutottak a megyei jogú városok.

„VESZPRÉM 2018-AS KÖLTSÉGVETÉSE A BIZTOS JÖVŐ KÖLTSÉGVETÉSE”

19,8 milliárd forint az idei tervezett bevétel, ami 50%-kal magasabb a tavalyinál. 7,5 %-kal nőttek a működési bevételek, amiben elsősorban az adóbevételek számottevő emelkedése jelenik meg.

Ugyanakkor a fejlesztésre jutó bevételek megnégyszereződtek, 7,7 milliárd forint jut idén erre a célra.

A kiadási oldalon 21,8 milliárd forint szerepel. A kiadás és bevétel közötti különbség abból adódik, hogy sok az idén elköltendő forrás már tavaly jelentkezett bevételként, főleg a Modern Városok vagy a Települési Operatív Program keretében.

– Nem emlékszem olyan költségvetésre, amikor a teljes költségvetés 46 %-át fejlesztésre fordíthattuk volna, míg a működtetésre 54 % jut – hívta fel a figyelmet Porga. Hozzátette: 6,4 %-kal emelkedtek a működtetésre szánt kiadások és 216 %-kal a fejlesztési végösszeg.

Hogy mire költünk idén? Elkezdődik a Petőfi Színház rekonstrukciója és a régi zeneiskola felújítása.

Megindul a kórház előtti kettős körforgalom építése és az északi iparterület úthálózatának fejlesztése. Folytatódnak az útfelületi javítások és fejlesztések, a Petőfi utca rekonstrukciója is, aszfaltos úttal kötik össze a Török Ignác és az Aulich Lajos utcákat, és megindul a gyulafirátóti és az Egry úti óvodák építése is.

Hamarosan az uszoda-beruházás is kezdődik, de ez nem városi beruházás, így nem képezi részét a költségvetésnek.

– A város szépülése mellett figyelmet kell fordítani arra is, ami közösséggé kovácsol minket – jegyezte meg a polgármester. Így a Fidesz-frakció javaslatára beépítették a költségvetésbe a fiatalok kiemelt támogatását, valamint a nyugdíjas szervezetek segítését.

Új elemként jelenik meg az állatmenhelyeket működtető civil szervezetek támogatása, és a kisebb sportegyesületeket, amatőr művészeti csoportokat is igyekszik segíteni a város.

Emelték a sportkeretet, a kiemelkedő teljesítményt nyújtó, világversenyekre készülő sportolókat külön támogatásban is részesítik.

 
Forrás: Vehír.hu
(Kép: Domján Attila)