Változnak az adószabályok, megújul a kádártai rendelő
2017. november 23. csütörtök, 22:58 Közéleti hírek

Csütörtökön rendezték meg a november havi önkormányzati közgyűlést a Városháza Kossuth-termében.

A képviselő-testület döntött többek között a 2018-ra érvényes adószabályokról is. Változás, hogy január elsejétől az építményadó hatálya kiterjed a közterületen lévő reklámhordozókra is, „adókötelessé válik az önkormányzat illetékességi területén lévő ingatlanon elhelyezett, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény szerinti reklámhordozó.”

Nem tartozik ebbe a kategóriába a cégtábla, üzletfelirat, a vállalkozás használatában álló ingatlanon elhelyezett, a vállalkozást népszerűsítő egyéb felirat és más grafikai megjelenítés; az üzlethelyiség kirakatában, a járművön elhelyezett gazdasági reklám; továbbá a tulajdonos által az ingatlanán elhelyezett, annak eladására vonatkozó hirdetés.

A reklámfelületeket 12.000 Ft/m² éves adóval sújtja az önkormányzat.


Változtatnak a kommunális adón is: 2018-tól mentesülnek az adó megfizetése alól a 65 év feletti egyedül élők a lakcímnyilvántartás szerinti, életvitelszerűen lakhelyül szolgáló lakásuk után. Szintén mentesülnek az adó alól a komfort nélküli lakások.

A képviselők döntöttek még az önkormányzat tulajdonában lévő műalkotások gondozásával összefüggésben; jóváhagyták az egészségügyi alapellátás fogorvosi körzeteire vonatkozó feladat-ellátási szerződéseket; a VKSZ Zrt. pedig beszámolt a temetőkkel kapcsolatos éves tevékenységéről.


Döntés született a kádártai orvosi rendelő felújítására vonatkozó pályázat benyújtásáról.

A Győri út 58. szám alatti ingatlanon, a meglévő, megmaradó posta részben üresen álló épületében alakítják ki az akadálymentesített gyermek- és felnőtt praxisú háziorvosi rendelőt.

Az épületen nyílászárókat cserélnek majd, szigetelik, az érintett épületrész gépészeti és villamossági felújítása készül, új padló- és falburkolatok készülnek.

A felújítás tervezett költségvetése 66,6 millió forint lesz, amiből 61,6 millió forintot pályázati támogatásból, 5 millió forintot pedig önerőként biztosítanának.

Forrás: Vehír.hu