Véleményt mondtak a fiatalok
2017. október 05. csütörtök, 07:31 Közéleti hírek

Harmadik évét tapossa a Rólad szól! Program, amit idén először Veszprémben rendeztek meg kedden.

A program célja, hogy a kormányzat felmérje a fiatalok véleményét, lehetőséget adjon a véleménynyilvánításra, az észrevételeket összegezve pedig ifjúságpolitikai döntésekkel segíthessék a korosztályt a saját maga által megjelölt problémák leküzdésében.


Az országos konzultáció-sorozat veszprémi nyitórendezvényén az Új Nemzedék Központ közösségi terében gyűltek össze azok a fiatalok, akik meg akarták osztani véleményüket társaikkal és az ifjúsági szakemberekkel.

A program sikerét jelzi, hogy – mint arra Nobilis Márton, az Új Nemzedék Központ ügyvezető igazgatója felhívta a figyelmet – a korábbi években felvetett problémákra a kormány konkrét döntésekkel reagált. A fiatalok lakhatási nehézségeit enyhítendő bevezették a családok otthonteremtési kedvezményét, a digitalizációban tapasztalt hátrányokat pedig a Digitális Jólét Program hivatott csökkenteni.


Illés Boglárka

A kormány ifjúságpolitikai döntéseit három pillérre alapozza – vázolta fel a mechanizmust Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár. E három pillér az évente nyolcezer fiatal bevonásával készülő ifjúságkutatások, a stratégiai partnerek révén elért fiatalok visszajelzései valamint a kormányzat által közvetlenül szervezett konzultációs lehetőségek – mint amilyen a keddi is volt.


Némedi Lajos

Némedi Lajos alpolgármester a program megnyitásaként arról beszélt, hogy nemcsak a kormány, hanem helyi szinten az önkormányzat is meghallgatja a fiatalok véleményét, lehetőséget ad nekik arra, hogy beleszóljanak a döntéshozatalba.

 
 

A fiatalok egy alkalmazás segítségével szavazhattak

A keddi rendezvényen megjelent fiatalok egy alkalmazás segítségével mondhattak véleményt a nyelvtudás, az önkéntesség és a digitalizáció témakörében, majd ezt követően strukturált párbeszéd formájában személyesen is megoszthatták gondolataikat egymással és a jelen lévő politikusokkal, ifjúságpolitikai szakemberekkel.

A program harmadik fázisában műhelymunka során dolgoztak fel három témakört: a vidék megtartó erejét - fiatalok munkaerőpiaci helyzetét a régióban; a diákönkormáynzatiság és támogatási rendszerek témakörét valamint a tehetséggondozás és fiatalok amatőr művészeti tevékenységeinek helyi lehetőségeit.

Forrás: Vehír.hu