Színesebb zenei palettát ígér az idei Auer Fesztivál
2017. június 28. szerda, 00:00 Közéleti hírek

Augusztus 2. és 6. között rendezik meg az idei, immár harmadik Auer Fesztivált Veszprémben. A programot hétfőn mutatták be.

Auer Lipót a leghíresebb veszprémi, aki azonban szülővárosában méltatlanul kevés figyelmet kapott hosszú évtizedeken keresztül – fogalmazott Porga Gyula polgármester a sajtótájékoztatón. Mint mondta, ezt igyekszik orvosolni az Auer Fesztivál, amelyről már az első évében kiderült, hogy egy valóban hiánypótló esemény.


Porga Gyula polgármester

A részletes programot Kováts Péter hegedűművész, a fesztivál főszervezője ismertette. A rendezvénysorozat idén három helyszínen: a Szent Mihály székesegyházban, a Megyeházán és a Hangvillában valósul majd meg.

A nyitónapon a Fülei Balázs - Varga István - Kováts Péter alkotta Auer Trió ad koncertet a Megyeházán – a három művész tavalyi közös játéka után döntött úgy, hogy Auer Lipót tiszteletére folytatják együttműködésüket.

Augusztus 3-án Suyoen Kim koreai származású német hegedűművésznőt hallhatjuk a Szent Mihály székesegyházban, aki Bach-szólóestet ad a főtemplomban. A művésznő előadásmódja az egyszerűségre, természetességre, tiszta interpretációra épül. Hangszerét 1684-ben készítette Antonio Stradivari. Ugyanezen a napon a könnyebb hangvételű, humorra és a zenei paródiára építkező orosz Aleksey Igudesman szórakoztatja majd a közönséget a Hangvillában.


Kováts Péter

Augusztus 4-én Ray Chen taiwani-ausztrál hegedűművész lesz a Hangvilla vendége. A fiatal művész újszerű, őszinte módon közelít a zenéhez, minden hangjában hallatszik a felfedezés öröme. 2008-ban megnyerte a Yehudi Menuhin Nemzetközi Hegedűversenyt, 2009-ben pedig az egyik legrangosabb vetélkedőt, a Queen Elisabeth Music Competition-t. Hangszere egy 1715-ös Strad.

Augusztus 5-én Frankl Péter zongoraművész lesz a Mendelssohn Kamarazenekar partnere a Hangvillában, míg a Megyeházán Tcha Limberger vak gitáros-énekes-hegedűs és a magyar gipsy-swing zenekar, a Canarro játszik.

Augusztus 6-án a világban komoly helyen jegyzett, ám Magyarországon ritkán hallott Keller Kvartet játszik majd Ránki Dezső zongoraművész közreműködésével. Veszprémbe látogat Vadim Repint, napjaink egyik legnagyobb világsztárja, az orosz hegedűművészet kiemelkedő alakja, aki egy 1743-as Guarneri del Gesù hegedűn játszik.

A fesztiválon a fiatal tehetségek is bemutatkozhatnak: a díjnyertes Gárdonyi Zoltán Kamarazenekar augusztus 4-én a Megyeházán áll a közönség elé, és ugyanezen a napon a Zeneakadémia Karrierirodájának fiatal művészeit is láthatjuk és hallhatjuk a főszékesegyházban.

Forrás: Vehír.hu