Megújul a Szilágyi iskola
2017. április 09. vasárnap, 00:39 Közéleti hírek

Az eredeti állapot helyreállítása mellett szebb udvarokkal és menzával is gazdagodni fog az iskola – derült ki a péntek reggeli sajtótájékoztatón.

Az intézmény elhelyezkedését tekintve a város egyik meghatározó épületegyüttese, amely számos építészeti remekkel büszkélkedhet, az évtizedek alatt azonban az idő óhatatlanul megkoptatta. Az iskolában utoljára 2004-ben zajlott jelentős felújítás, amikor akadálymentesítették az épületet, azóta viszont csak kisebb állagmegóvások történtek.


Az 1860-as évekbeli állapotot állítják vissza

Pályázati úton most lehetőség van az iskola renoválására: 2016 végén a kormány összesen 54 milliárd forintot juttatott az egyházi iskolák felújítására, ennek köszönhetően újulhat meg több nevelési-oktatási intézmény Veszprém Főegyházmegyében.

Az iskola életében az egyik legnagyobb problémát jelenleg a Jeruzsálemhegy felől érkező és felgyülemlő csapadék okozza, így a renoválás során teljes mértékben elvégeznék az épület vízszigetelést; emellett új nyílászárókat is kaphat az iskola. A tervek szerint eredeti állapotába állítanák vissza az épületet: a restaurátori munka során újraalkotnák a falakon megtalálható díszítőelemeket, illetve az utcafronti és a beltéri homlokzatokat is felújítanák – mondta el Halmay György igazgató.


Az oktatási intézmény egyelőre nem rendelkezik saját menzával, az ebéd elfogyasztásához a diákoknak ki kell menniük a belvárosba. A jövőben azonban ezt is megoldanák, és a tetőtér beépítésével egy melegítőkonyhás, 400 fő befogadására alkalmas diákmenzát hoznának létre.

Barátságosabb képet kap a két udvar is, melyeket sportolásra alkalmas burkolattal fednek le, és itt-ott zöldnövényzettel ültetnek be, valamint kültéri játszóeszközöket is elhelyeznek. Így létrejöhetnének olyan területek is, ahol az alsós diákok szabadidejükben játszhatnának, jó idő esetében pedig az osztályok akár kint is megtarthatnának pár órát.

 
A homlokzat és az udvar is megújul

A tervekben szerepel még egy új kazán beépítése és áthelyezése is, valamint a vizesblokkok bővítése és az egykori rendház helyén új szaktantermek kialakítása.

Az építkezés tervezett költsége nettó 299 millió forint, amelyet előreláthatóan a közbeszerzési eljárás után a nyári szünetben kezdenének meg.

Forrás: Vehír.hu