Ünnepi megemlékezés Veszprémben
2017. március 16. csütörtök, 05:58 Közéleti hírek

Bátrak voltak és hősök lettek

Ma újra meg kell küzdenünk a szabadságunkért, hiába vívták ki azt elődeink, mondta ünnepi beszédében Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára.

Az 1848­–49-­es forradalom és szabadságharc 169. évfordulóján a Dózsa György téren tartott városi megemlékezésen Fónagy János kiemelte, a forradalom öröksége arra figyelmeztet, a szabadságot soha nem adták és adják könnyen.

 

A Dózsa György Általános Iskola diákjainak ünnepi műsora

Felidézte, 1848 márciusának hősei hétköznapi emberek voltak, ám felismerték, a nemzet szabadsága múlhat rajtuk, ezért vállalták sorsukat, és egyéni küzdelmeik közös akaratban fonódtak össze.

Hősök voltak, akik elhozták Veszprémbe is a forradalom hírét, akik fegyvert ragadtak a szabadságért, és azok is, akik a hátországban áldozatot vállaltak tevékenységükkel, vagy megtakarított pénzükből támogatták a nemzetőrség felszerelését, mondta.

Az egyéni áldozatvállalások nem jártak volna sikerrel összefogás nélkül, amely olyan közös lelki és szellemi erőt ad 1848 óta, hogy a független és szabad nemzet megtartásához bármikor meríthetünk belőle – fogalmazott a parlamenti államtitkár.

Úgy vélte, Magyarország erős és bátor nemzet, amely kellő súllyal vehet részt az európai újratervezésben, jövőjéről azonban magának kell döntenie, kiállva értékei, a tudás, a rend, a biztonság, a nemzet és a család eszménye mellett, szögezte le Fónagy János.

Kossuth Lajost idézve azzal fejezte be beszédét, „ezredéves történelmünk bizonyságul szolgál, hogy nem vagyunk gyermek­nemzet; 1849-­iki történelmünk bizonyságul szolgál, hogy nem vagyunk elaggott nemzet".

A megemlékezésen műsort adtak a Dózsa György Általános Iskola diákjai. Az ünnepségen közreműködött a Magyar Honvédség Légierő Zenekara és Helyi Alakulata. A rendezvényt koszorúzás zárta.


Forrás: Napló-Online.hu
(Kép: Penovác Károly)