A változás szelét, az összefogás erejét hozta magával Petőfi
2017. március 11. szombat, 08:28 Közéleti hírek

Petőfi Sándor 1848. március 56-i veszprémi tartózkodására emlékeztek csütörtök délután a Megyeháza téren, a forradalmár költő emléktáblájánál.

Önkormányzati képviselők, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém megyei Tagozatának és a Veszprém Megyei Honismereti Egyesületének munkatársai mellett civilek is szép számban összegyűltek, hogy leróják tiszteletüket a költő 1913-ban elhelyezett táblája előtt.


Némedi Lajos alpolgármester ünnepi beszédében emlékeztetett: már 169 év telt el azóta, hogy a magyar nemzet példát mutatott szabadságszeretetből és összefogásból Európa és a világ nemzeteinek.

– 169 éve, hogy elődeink megcselekedték a nemzet egyik legszebb, legtisztább és legdicsőségesebb történelmi tettét. A világ kereke folyamatosan forog, a csillagok állása is változik, ám március 15. nemzeti ünnepeink, dicsőséges múltunk örökös őrlángja, amelyre méltán lehet büszke minden magyar, bárhol éljen a világban – fogalmazott az alpolgármester.


Petőfi Sándor, a forradalom, a márciusi ifjak egyik vezére március 5-én és 6-án járt Veszprémben, rövid ideig a volt Stingli-vendégfogadó épületében lakott.

A korabeli veszprémieknek elhozta a közeledő, nagy változások előszelét. De nemcsak a változás, hanem a nemzeti összefogás is megmutatkozott azokban a hetekben, hónapokban, amelynek hiányában egyetlen nép sem maradhatott meg a történelem színpadán.

1848 egyik nagy tanulsága tehát az összefogás kényszere volt. Ez az üzenet a mának is szól, amikor határainkat tőlünk idegen kultúrák ostromolják – hangsúlyozta az alpolgármester.


A rendezvény fényét emelte Petőfi verseinek szavalásával Varga Dominika, a Padányi Gimnázium tanulója is, majd az ünnepi műsor után a jelenlévők elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Forrás: Vehír.hu