Költségvetés: 2017 a családok éve lesz Veszprémben
2017. február 11. szombat, 00:18 Közéleti hírek

Bemutatta a 2017-es önkormányzati költségvetés legfontosabb számait pénteken Porga Gyula polgármester.

A törvény szerint február 15-ig kell beterjesztenie a polgármesternek a közgyűlés elé a költségvetést, ez a mai napon megtörténik, a jövő héten a bizottságok, február 23-án pedig a képviselőtestület tárgyalja majd az előterjesztést.

A 2009-es válság óta évről évre erősödik Veszprém gazdasága, ami az önkormányzati költségvetés tervezésénél is fontos szempont - jelentette ki a polgármester. - Ezt mutatja az is, hogy a 2016-os munkanélküliségi adatok összevetésében Veszprém város 1,8%-os munkanélküliségi adattal rendelkezik, ami Budapestet és agglomerációját leszámítva a harmadik legjobb adat a magyar nagyvárosok körében.

A kormány néhány évvel ezelőtt megszabadította az önkormányzatokat az adósságtehertől, ami szintén növeli a mozgásteret, a bevételek pontosan kalkulálhatók, a kiadások ehhez igazíthatók  folytatta a polgármester.

A KÖLTSÉGVETÉS IDEI FŐÖSSZEGE KÖZEL 16 MILLIÁRD FORINT. EBBŐL 70%-BAN MŰKÖDÉSRE, 30%-BAN FEJLESZTÉSRE TERVEZNEK KÖLTENI.

A 11,131 milliárdos működési összeg legnagyobb részét (24%) az oktatási fejezet teszi ki, 22% jut a kulturális kiadásokra, az önkormányzati igazgatás 18%-ot, a városüzemeltetés 17%-ot emészt fel, szociális kiadásokra 14%-ot, a sportra pedig 5%-ot terveznek.


A 4,6 milliárdos fejlesztési csomag részeként Gyulafirátóton és az Egry lakótelepen új óvodaépületet építenek, bővítik az Aprófalvi Bölcsőde kapacitását, új egészségházat építenek a Kossuth iskola mögötti telken.

A kertvárosokban régóta problémákat okoz a csapadékvíz elvezetése, erre is jelentős forrásokat fordítanak az idén a Budapest út  Cholnoky utca által határolt területen.

Folytatódik a közúthálózat fejlesztése, a kórház előtti kereszteződés körforgalmúvá alakítása is megkezdődik, valamint az iparterületen is jelentős fejlesztések várhatók a Pápai út  Kistó utca között.

A Modern Városok program keretében tavaly hosszútávú fejlesztési csomagban állapodtak meg a miniszterelnökkel, folyamatban van az egyes elemek tervezése, az év második felében elkezdenék az uszoda építését, a Petőfi Színház és a Stadion rekonstrukciójának tervei is elkészülnek.

A gépjárműadóból befolyó nagyjából 200 millió forintot teljes egészében az utak javítására költik, de egyéb forrásokból is több százmillió forint értékben javítják még az úthálózatot. A város szűkös parkolókapacitásának fejlesztésére, játszóterekre is figyelnek majd, és 30 millió forinttal növelték a virágosításra szánt összeget is.


Óriási könnyebbséget jelent, hogy jelentős előlegek állnak rendelkezésre a Területi Operatív Programból, az elnyert támogatások felét már a szerződéskötéskor felvehetik a kedvezményezettek, így az önkormányzatnak nem kell likviditási problémákkal számolnia, folyamatosan és dinamikusan tudja a projektjeit megvalósítani.

"A KÖLTSÉGVETÉS KISZÁMÍTHATÓ, JELENTŐS FEJLESZTÉSI FORRÁSOKKAL RENDELKEZÜNK, A BERUHÁZÁSAINKAT ÚGY TERVEZZÜK, HOGY AZOK HOSSZÚ TÁVON IS FENNTARTHATÓAK LEGYENEK."

Az idei költségvetés fő üzenete az, hogy 2017 a családok éve lesz  fogalmazott a polgármester.

Forrás: Vehír.hu