Teret kapott az Autispektrum
2014. november 09. vasárnap, 10:41 Közéleti hírek

Felavatták az Autispektrum Stromfeld utcai helyiségét pénteken.

Az autizmussal élő gyermekek szüleit összefogó Autispektrum Egyesület részére az önkormányzat biztosította egy Stromfeld utcai lakóépület földszinti helyiségeit, amit a civil szervezet tagjai maguk újítottak fel, tettek rendbe. A létrejött közösségi térbe pénteken meghívták támogatóikat és a médiát; az egybegyűlteket Porga Gyula és Kulka János köszöntötték. 

A polgármester elmondta, hogy létezik egy ellátórendszer, ami a fogyatékkal élők, szociálisan rászorulók ellátását hivatott biztosítani, a rendszernek azonban vannak hiányosságai. Az egyesület összefogást kezdeményezett, elkezdték a közös munkát, közös álmokat szőttek. Van kész elképzelés, van tenni akaró kéz, van ésszerű válasz egy problémára, az önkormányzatnak "csak" támogatni kell a kezdeményezést. 

 
Porga Gyula

"Viszonylag enyhén érintett autista lennék én magam is, engem minden váratlan helyzet megvisel" - vallott magáról Kulka János színművész, az Autisták Országos Szövetségének tiszteletbeli nagykövete. "Felnőtt életem egyik legfontosabb találkozása volt az autizmussal való találkozás, és így talán a saját magammal való találkozás is." 

 

Kulka János

A színész eljátszhatta Raymond Babbit szerepét az Esőemberben, és felkészülés közben jutott el a budapesti Delej utcai autizmus központba. "Az első találkozás a szó legnemesebb értelmében egy érzelmi sokk volt". Az autizmussal élők tőlük szokatlan nyitottsággal fogadták Kulkát, aki része lehetett a közösségüknek annak ellenére is, hogy saját bevallása szerint ő maga is nehezen integrálódik. 

Az autizmussal való találkozást egyfajta önmagával való szembesülésként élte meg a színész, aki szerint az ember egyik legfontosabb feladata az életben, hogy önmagát megismerje, javítsa, és a megszerzett jobb tulajdonságait olyan cselekdetekre hasznosítsa, amivel másoknak is jót tud tenni. 

 

Brokés Judit, az egyesület elnöke

Az Autispektrum Egyesület szülői önsegítő csoportként jött létre 2013. januárjában, áprilisban már egyesületként működtek. Jelenleg 31 tagot számlálnak. Céljuk az autizmussal élő gyerekek fejlesztése, a szülők képzése valamint az, hogy reális képet alakítsanak ki a társadalomban az autizmusról. Havonta tartják találkozóikat, amelyeken tapasztalatokat cserélnek, és meghívott vendégek, előadók segítségével bővítik tudásukat az autizmussal kapcsolatban. Szerveztek már kutyás képzést, balatoni tábort, kirándulást, előadást a városházán, valamint egy nagyszabású rendezvényt áprilisban az autizmus világnapjához kapcsolódóan a Kossuth utcán. 

 

A nap sztárja a terápiás kutya Moncsi volt

Jelenleg több pályázatuk is elbírálás alatt van, amelyekkel fejlesztő foglalkozásokat és szülőtréningeket szerveznének; illetve egy országos szinten is jelentős projektet terveznek -- ehhez azonban az év végéig össze kellene gyűjteniük egymillió forint önerőt.

Forrás: Vehír.hu