Megújuló közterületek
2014. március 20. csütörtök, 08:45 Közéleti hírek

Veszprém legnagyobb lélekszámú lakótelepén mintegy 25 ezer négyzetméter közterület újul meg a következő hónapokban a Smaragdváros projekt részeként. Az alapkövet szerdán délelőtt helyezték el.

 
 
 Szücs István és Porga Gyula

Porga Gyula az eseményen kiemelte, eddig csak az íróasztaloknál folyt a munka, mostantól a nagyközönség előtt is kinyílik a projekt, megjelennek a kivitelezők az akcióterületeken. Veszprém polgármestere elmondta, a Smaragdváros projekthez kapcsolódóan hat helyszínen mintegy 25 ezer négyzetméteren újulnak meg a közterületek a Jutasi úti lakótelepen, összesen 175 millió forintból. Az alapkőletételnek helyet adó Kálvin János park területén lesz a leglátványosabb a beavatkozás. Várhatóan az ősz elejére végeznek ezekkel a munkálatokkal. 

Szücs István a kivitelező Vemévszer Kft. ügyvezetője közölte, a parkosítás mellett néhány játszóelemet is elhelyeznek, több mint száz fát és több ezer cserjét ültetnek, a gyalogos utakat pedig ott alakítják ki, amerre a lakosság már kijárta a talajt. Egy sokkal barátságosabb környezetet ígért az ügyvezető. Hozzátette, ehhez szükség van az itt élők türelmére is, a maguk részéről pedig gördülékeny munkát garantálnak.

 
Porga Gyula és Szücs István közösen helyezték el a kivitelezés indulását szimbolizáló időkapszulát, benne egy mai megyei napilappal
és a kivitelezési tervekkel.

A Szociális városrehabilitáció Veszprémben (Smaragdváros) projekt keretében egy több elemből álló fejlesztés valósul meg a Jutasi úti lakótelepen. A beruházás egyik elemeként korszerűsítik, fejlesztik a szociálisan hátrányos helyzetű lakóterületeket. A fejlesztés a következő lakóépületeket érinti:

- Haszkovó u. 18. (az épület északi és keleti homlokzati falának hőszigetelésére, valamint a villámvédelmi rendszer megújítása)
- Haszkovó u. 16. (az épület lapos tetőszigetelésének felújítása, lépcsőházi ajtók cseréje)
- Haszkovó u. 12. (liftrendszer korszerűsítése, a hozzá tartozó teljes körű akadálymentesítés kiépítése)
- Munkácsy M. u. 3. (az épület északi homlokzati falának hőszigetelésére)
 

Ezeken a területeken újulnak meg a közterületek.
A jobb alsó sarokban található a Kálvin János park

A projekt részeként a Veszprém Táborállás tér 1. sz. alatti épületben (volt HEMO) a konyha étterem területén alakítanak ki életmódkonyhát, közösségi tereket. Az épület két szárnya két pályázat keretében újul meg.

A Ringató körzeti óvodát újjáépítik, egy korszerűbb, gazdaságosabb intézményt hoznak létre. Az Erdei-, Kuckó tagóvodát is fejlesztik, valamint projektarányos akadálymentesítés valósul meg, amely magában foglalja a logopédiai szoba akadálymentes megközelítését, és akadálymentes mosdó kiépítését.

A beruházás további eleme a Haszkovó úton található “kispiac” teljes újjáépítése. A projekthez kapcsolódnak még az infrastrukturális, beruházás jellegű fejlesztéseket kiegészítő „soft” elemek, programok, rendezvények. A teljes beruházás várhatóan 2015 júniusában fejeződik be, amihez az önkormányzat 1,2 milliárd forint uniós támogatást nyert el. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Forrás: Vehír.hu