Adósság nélkül kezdi az új évet Veszprém
2013. december 21. szombat, 09:11 Közéleti hírek

Dr. Navracsics Tibor összefoglalta az elmúlt három év kormányzati törekvéseit. Eszerint a kormány 2010-ben a közigazgatási reform keretében partnerséget ajánlott az önkormányzatoknak. Két területen kívántak változtatni: a feladatok elosztásán és azok finanszírozásán. Arra törekedtek, hogy különválasszák az állami és az önkormányzati feladatokat, és ezt az intézményrendszerben is érvényesítették. A közigazgatás szintjei nem ellentmondásban vannak egymással, hanem kiegészítik egymást, partnerként működnek együtt. 

 

Dr. Navracsics Tibor

A kormány véget vetett annak a tendenciának is, miszerint a kormányok egyre nagyobb feladatokat terheltek az önkormányzatokra, miközben ezek forrását nem biztosították – ez az önkormányzatok eladósodásához vezetett. 2010-re az önkormányzatok adósságállománya elérte a 1247 milliárd forintot, ami költségvetési szinten is kockázatot jelentett. Éppen ezért döntöttek úgy, hogy átvállalják ezt a terhet az önkormányzatoktól. Ezek korábban is beszámítottak az államadósságba, így a központi költségvetés szempontjából jelentős változást nem jelentett. 

A konszolidáció első ütemében az 5000 fő alatti települések teljes, a nagyobb városok esetében pedig részleges adósságátvállalás történt. Most, a második ütemben a teljes fennmaradó összeget az állam veszi át. 

Porga Gyula polgármester  összefoglalta, mit jelent ez városunk számára. Veszprém a kevésbé eladósodott megyei jogú városok közé tartozott, tavaly nagyságrendileg 5 milliárd forintot, a teljes adósság 70 százalékát vállalta át az állam, most a maradék 2,2 milliárdot is. Ez éves szinten 200 milliós pluszt jelent a városi költségvetés számára, így jelentősen bővül a mozgásterünk. 

 

Porga Gyula

A polgármester hangsúlyozta: az így keletkezett többletforrást nem a működésre, hanem a közszolgáltatások, infrastruktúra fejlesztésére, gazdaságélénkítésre kell fordítani. 2014-től új uniós fejlesztési időszak kezdődik, fontos, hogy legyen lehetősége a helyi önkormányzatnak arra, hogy a lehető legtöbbet lehívja az uniós forrásokból, ehhez azonban kellő önrésszel kell rendelkeznünk. 

Forrás: Vehír.hu