Nem várt siker: visszaperelték a repülőteret
2011. április 07. csütörtök, 09:30 Közéleti hírek

Nem várt helyzetbe került Veszprém, hiszen a bíróság már az első tárgyaláson az önkormányzatoknak ítélte a Veszprém-Szentkirályszabadjai Repülőtér területét. A két település elkezdte kidolgozni a fejlesztési terveket – hangzott el a témában tartott sajtótájékoztatón szerdán.

Nem várt siker

A repülőtéri történet egyik fejezetéhez érkeztünk el 2010. szeptember 15-én, amikorra az adásvételi szerződésben vállalt feltételeknek a tulajdonos véleményünk szerint nem tett eleget. Ez ügyben bírósághoz kellett fordulnunk, novemberben ügyvédeink beadták a kereseteket. Az első tárgyalásra 2011. március 31-én került sor, amikor is az egyik kérdésben ítélet született, miszerint a 440 hektáros repülőtér ingatlan ismét az önkormányzatokhoz kerül – tájékoztatott Iványi András. Szentkirályszabadja polgármestere hangsúlyozta, hogy ez a döntés komoly lépés afelé, hogy a négy éve álló repülőtéri beruházás előremozduljon.

 
Porga Gyula

Mi sem számítottunk ilyen gyors döntésre, ilyen hirtelen sikerre – mondta Porga Gyula, aki megköszönte a két önkormányzat jogi képviselőjének a remek munkát. Veszprém polgármestere kitért rá, mire a két önkormányzat tulajdonba kerül, addigra már készen akarnak állni a terület hasznosítását illető fejlesztési elképzelésekkel.

Hogyan tovább?

Az Indexveszprém.hu kérdésére válaszolva Porga Gyula elmondta, a területen ipari parki beruházásában is gondolkodnak. Hangsúlyozom, hogy az infrastruktúra létrehozása a célunk. A város munkahelyeket nem tud teremteni, viszont feltételrendszert tud ahhoz kialakítani, hogy a Pannon Egyetem által biztosított humán erőt használó vállalkozásokat hozzon Veszprémbe – mondta a polgármester, hozzátéve: nem szabad olyan fejlesztésben gondolkodni, ami a környéken fekvő települések lakosainak közérzetét zavarja.

 
Ügyvédek a reptér-dossziéval: Sebestyén Attila és Hegedűs Tamás 

A választ Iványi András egészítette ki, emlékeztetve rá, hogy a két település 2005-ben egy fejlesztési terv elkészítésében állapodott meg. A megegyezéshez Veszprém azonban nem tartotta magát, így végül az értékesítés mellett döntöttek. Mára világossá vált, hogy ez a megoldás nem vezetett eredményre – vélekedett a polgármester. Iványi András hangsúlyozta, csak akkora repülőtér létrehozásában gondolkodnak, amekkora a felmerülő igényeket kielégíti. Ugyanis itt elsősorban nem reptéri beruházásról van szó, hanem egy szolgáltatási területről, ami repülőtéri infrastruktúrával is rendelkezik.

 
Dr. Sebestyén Attila

Még függőben a kötbér ügye

Dr. Sebestyén Attila kitért rá, az adásvételi szerződés megszűnése előkérdése a második keresetnek, amely az ingatlanok visszaadásának következményeiről szól. Veszprém jogi képviselője szerint a bíróságnak a következő kérdésekben kell ítéletet hoznia:

  • kell-e a BudaWest Zrt.-nek meghiúsulási kötbért fizetnie (600 millió forint)
  • kell-e a be nem mutatott tervdokumentációk miatt büntetést fizetnie (31 millió forint)
  • kell-e és milyen összegben használati díjat fizetnie 2010. szeptemberétől az ingatlan használatáért
  • milyen mértékű kártérítést kell fizetnie azokért a károkért, amelyek 2006. szeptember 26. után beálltak a területen található épületekben.

Sebestyén Attila arról is szólt, hogy a BudaWest Zrt. fellebbezése esetén nagyon kicsi az esélye annak, hogy a nyári törvénykezési szünet előtt jogerős döntés szülessen, így várhatóan őszig húzódik a repülőtéri terület visszaadásának ügye.

 
Új terveket szőhetnek: Porga Gyula és Iványi András

Szerettük volna megtudni, hogy mi lesz a jelenlegi üzemeltető sorsa, ám erről Veszprém polgármestere még nem tudott tájékoztatást adni.

A repülőtér mellett vásárolt 19 hektáros ingatlannak kapcsolatban Porga Gyula megerősítette a korábban elmondottakat, vagyis hogy a városnak egyelőre előszerződése van a területre, ami bizonyos feltételek teljesülése esetén, június végén válhat végleges szerződéssé. A legfontosabb, hogy a visszakapott repülőtéri ingatlanon, vagy a 406 millió forintért vásárolt területen minél előbb elindulhasson az ipari tevékenység. Az önkormányzat jelenleg a váratlanul kialakult helyzet kezelésén dolgozik – tudtuk meg

Forrás: Indexveszprém.hu
(kép: y)