VKSZ – Szélesedő látókör
2018. április 12. csütörtök, 06:36 Gazdasági hírek

A VKSZ Zrt. nem csak a közüzemi szolgáltatásokat látja el Veszprémben. A portfólió bővítésnek köszönhetően 2019-től ők felelnek majd a közösségi közlekedésért, emellett már konkrét tervekkel rendelkeznek két olyan projektről, melyek pár éven belül országos szinten is példaértékűek lesznek: tudásparkot és szakipari akadémiát hoznak létre.

A részletekről Barabás Borbála stratégiai csoportvezető mesélt.

Az utóbbi években stratégiai szemléletváltás következett be a zrt. részéről, melynek egyik hozománya, hogy előbb egy konzorciumi partnerrel felépítette a Flóris Lakóparkot, majd három nagyobb fába is belevágta fejszéjét, melyből kettő igazi ritkaságnak számít, ugyanis az országban még senki nem csinált előttük ilyet.

Új városrész: az Aranyos-völgyi Tudáspark

A veszprémi ún. Aranyos-völgyben saját forrásból és a Modern Városok Program kormányzati támogatásának köszönhetően egy kutatás-fejlesztési központot, egy „tudásparkot” hoznak létre.

A mai kor kihívásaira reflektáló, nemzetközi szinten is releváns kutatások minőségi környezetét kívánják kiépíteni itt, mely hozzájárulna a magasan képzett munkaerő Veszprémbe történő vonzásához és hosszú távú megtartásához.

A Pannon Egyetem, a MOME és a BME már jelezte együttműködési szándékát, a piaci szereplők közül pedig több kkv is jelentkezett partnernek.

A kkv-knak K+F infrastruktúrát, a kezdő vállalkozásoknak mentorrendszert és inkubációt szeretnének kínálni.

A projekt megvalósítása nemzetközi színtérre lépett: megkezdődött egy kooperáció brit partnerekkel, de a holland nagykövet úr figyelmét is felkeltette a projekt.

„Magyarországon sok kezdeményezés indult, de igazán működő modell kevés akad. A projekt komplexitását és szinergiáit tekintve egyedülállóak szeretnénk lenni. A tudáspark a jövőben meghatározhatja Veszprém és a régió identitását, a társadalomnak pedig ez hosszútávon hasznára válna” – mondja Barabás Borbála, aki szerint, ha minden jól megy, a 2020-as évek elejére létrejöhet a többmilliárdos projekt kutatás-fejlesztési tudásbázissal, co-working irodákkal, közösségi terekkel, amely mellé egy külön lakónegyed felépítése is szerepel a hosszú távú tervekben.

Képzés és munka egy helyen: az iparos akadémia

Közelebbi határidővel látszik megvalósulni az a projekt, melyben a Házgyári út 1. szám alatti telephelyen hoznának létre egy iparos akadémiát elsősorban veszprémi és Veszprém környéki, főleg CNC-vel foglalkozó vállalkozásokkal és a Szakképzési Centrummal közösen.

Ez nem csupán a duális képzés újabb színtere, jóval túlmutat azon: olyan életpályamodellt kínálnak, amely kiszámítható és vonzó jövőképet tár a fiatalok elé.

A Szakképzési Centrum saját telephelyén korszerűsíti és bővíti eszközparkját, míg a Házgyári úti VKSZ Zrt. telephelyen egy képzőközpont épül majd, ahol a kilencedik évfolyam befejezése és a sikeres szintvizsga után a diákok a cégekkel együttműködve tanulhatnak tovább, később pedig vállalhatnak munkát.

„A projekt a Dunántúlon már ismert, több város jelezte, hogy kíváncsiak a fejlesztésre, a jövőben pedig szeretnének majd itt munkaerőt képeztetni. Ilyen volumenű és mindenre kiterjedő iparos akadémia Magyarországon még nincs, a Nemzetgazdasági Minisztérium mintaprojektként kezeli: a feladatunk nem merül ki az infrastruktúra-fejlesztésben, fenn is kell tudnunk tartani az akadémiát: kidolgozzuk a know-how-t, felállítjuk az üzemeltetési modellt, s tapasztalatokat gyűjtünk, amelyeket a későbbiekben adaptálhat minden ágazati képző központ.”

Minőségjavulás a közösségi közlekedésben

Szintén jövőre megvalósuló változás a város életében, hogy 2019 januárjától a VKSZ Zrt. magához veszi a helyijáratos buszok közlekedtetését. Itt elsődleges cél, hogy minőségbeli színvonal-emelkedést tudjanak nyújtani a város lakóinak.

Új buszok vásárlásával és a struktúra átgondolásával szélesíteni szeretnék azok körét, akik a közlekedés ezen formáját használják.

 
Forrás: Vehír.hu
(Kép: Domján Attila)