Szakmai fórumon az Állatkert új fogadóépülete
2011. október 24. hétfő, 22:54 Gazdasági hírek

„Apu, hogy megy be az a nagy elefánt...”

                     A Veszprémi Állatkert új fogadóépülete 
 
Tervjavaslatok versenye – részletek a 3. díjas pályázatból

2011. januárjában irodánk, három másik helyi építésziroda mellett, megbízást kapott a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark Szolgáltató Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft-től a Vadaspark fejlesztési tanulmánytervéhez kapcsolódó új fogadóépület és parkolók ötlettervének elkészítésére. Az értékelők a benyújtott tanulmánytervek közül irodánk munkáját javasolták továbbtervezésre.
 


Telepítés
 
Az új kapu és fogadóépület a Veszprém város központjától nyugatra eső parkerdő területére kerül.  A terület a 8-as főútról jól látható és könnyen megközelíthető. A fogadóépület telepítésekor fokozottan figyeltünk a környezetre és az értékesebb növényzetre. Az épület belesimul a körülötte lévő erdőbe, ugyanakkor a kilátótorony függőleges hangsúlyt és tájékozódási elemet képez a kapuzat mellett. A parkoló az épület előtti területre esik.



Építészeti koncepció, az épület kialakítása

Az épület ágas-bogas alaprajzi elrendezése a természethez történő illeszkedést szolgálja, lehetővé teszi a meglévő faállomány megtartását és a megvalósítás ütemezését. Ehhez az elrendezéshez különböző természeti elemek szolgáltak mintául.



 
Az épületszárnyak parkoló felé való nyitása befogadó térformát képez, ez a vendégeket egyértelműen a bejárat felé vezeti.  A belépés után az épület kitárulkozik az állatkifutók felé. Az épületre természetes rámpán juthatunk fel, a tetőteraszról rátekinthetünk a kifutókra és a tájra.  A tetőterasz kapcsolódik a földszinti étteremhez is. A torony felső szintjeiről áttekinthető lesz az állatkert területe, különleges élményt nyújtva a látogatók számára.



Anyagok

Törekedtünk az egyszerű, természetes anyagok és szerkezetek használatára. A nyílászárók, függönyfalak fa szerkezetűek. A tetőteraszok zöldtetőként vagy járható tölgyfaburkolatos terasztetőként kerülnek kialakításra. Az üvegfelületek napvédelmét külső fa zsalu biztosítja, mely a házat a környező erdővel is rokonítja. Az épület a függőleges fa zsaluval félig, illetve teljesen lezárható. Az épület nyitvatartáskor nyitott üvegezett homlokzatát mutatja, zárva a zárt homogén épülettömeg dominál. Az épület előtti és mögötti tér természetes kő burkolatot kap. Fontos a kültéri bútorok természetes, letisztult formálása, a természetes kertészeti elemek alkalmazása.

 
Veszprémi Állatkert új fogadóépülete
Építész: Kovács Zsolt György, Kovács Dávid György, Beránková Jana
(Veszprémi Építész Műhely Bt.)
Építész munkatárs: Barkács Ágoston

A pályázat letölthető mellékletei: 
  Csatolmány
   Méret
6.36 MB
118.95 KB
446.47 KB
227.99 KB
3.5 MB
3.8 MB
4.96 KB