Beadhatja a második fordulós EKF-pályázatot Veszprém
2018. október 26. péntek, 07:19 Európa Kulturális Fővárosa 2023

A közgyűlés egyhangúlag elfogadta az Európa Kulturális Fővárosa pályázat második fordulós anyagát, így Veszprém beadhatja azt a november 9-i határidőig.

"A pályázatunk a „túllépés” (beyond) koncepciójára épül: feladatunk szembenézni a térségi elszigeteltséggel, a kishitűséggel, a közönyösséggel és túllépni rajta.

A pályázat fel akarja oldani az ellentmondást, ami aközött feszül, hogy az átlagosnál sokkal jobb adottsággal rendelkező Veszprém (és térségünk), amely különleges helyet foglal el az ország művészeti és kulturális életében, képtelen a valódi potenciálja kihasználására.

Például azért mert az itt lakók szélesebb rétegei még nem vonódtak be a kulturális javak fogyasztásába és a nagyrendezvények is inkább a turisztikai célközönséget vonzzák"  írta előterjesztésében Porga Gyula polgármester.

 

Lépjünk túl a korlátainkon! – a polgármester előterjesztése szerint
ez az EKF-pályázat fő üzenete

"A pályázat tartalmának célja tehát, arra ösztönözni az itt élőket, hogy személyes és közösségi szinten is lépjenek túl a csak a saját magaratásukban létező korlátokon, és vegyenek részt aktívabban a város kreatív, kulturális és közösségi életében.

De a túllépés térségi szinten is alapvető koncepcionális cél: az érintett közösségeknek túl kell lépniük a saját szűklátókörűségükön, úgy tekintve Veszprémre, a Balatonra és a térség településeire, mint amelyek már most is sajátos és egységes európai kulturális színteret alkotnak."


A képviselők egyöntetűen a pályázat mellé álltak

"A pályázat jövőképe: a térséget egymással szoros kapcsolatban álló közösségek hálózatává tenni, amelyek hatékonyan együttműködnek egymással; olyan izgalmas, új úticéllá válva, amely megmutatja, hogy egy együttműködő térség részeként egy kisebb város is lehet európai jelentőségű kulturális epicentrum; és aminek idegenforgalma a fenntarthatóságra, mint vezérelvre épül, fő ajánlataként pedig minőségi szabadidőt kínálva"  fogalmazott a polgármester.

A pályázat leadási határideje november 9. Ezt követően, december 13-án a nemzetközi zsűri személyesen látogat városunkba, majd néhány nappal később az összes pályázó – Veszprém mellett Győr és Debrecen – prezentációval mutatja be koncepcióját. A győztest még azon a héten kihirdetik.

Forrás: Vehír.hu