Új lendületet kapott Veszprém EKF 2023 pályázata
2017. október 04. szerda, 11:16 Európa Kulturális Fővárosa 2023

Veszprém Megyei Jogú Város a bakonyi és a balatoni régióval összefogva indul az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím elnyerésre kiírt pályázaton. Október 4-én egy sajtótájékoztató keretében mutatták be az elmúlt hónapok előkészületeinek eredményeit. 

Arculati pályázat

Az EKF 2023 térségi pályázat arculatának megalkotására három, Veszprémhez valamilyen módon már korábban is kötődő grafikai stúdió kapott meghívást. Feladatuk egy régióba illeszkedő koncepciót kifejező logó megtervezése volt a „lépcsők és sarkok”, „víz és szél”, valamint a „játék és inspiráció” hívószavak szellemiségében.

A két körös pályázatra mindhárom stúdió több tervezetet, logóvázlatot nyújtott be, amelynek szűkítése, kiértékelése anonim módon folyt, nagyszámú partner (térségi szereplők, szervezetek képviselői, Művészeti Tanács tagjai, helyi intézmények szakemberei stb.) véleményének meghallgatásával.

Ennek alapján a három pályázótól összesen hat logóvázlat került közönségszavazásra, illetve további értékelésre.

A logótervek közönségszavazásán a Stalker Studió Kft. egyik munkája kapta a legtöbb szavazatot.

A hat kiválasztott munka bővített, vizuális hátterét és koncepcióját is tartalmazó összesített pályázati anyagot egy 11 fős, különböző szakterületekről érkező szakmai zsűri véleményezte. Ezek alapján a végleges arculat elkészítésére a Gerhes Gábor Munkácsy-díjas képzőművész által képviselt Art-And Bt. kapott megbízást. 

Az új logó és arculat

Az EKF pályázat tartalmi koncepciójával karöltve, az embléma Veszprém városán túl elsősorban a BakonyBalaton térségének egyes régiói között létrejövő együttműködést, valamint az ebben rejlő pozitív tartalmakat jeleníti meg.

A régióra jellemző példátlan kulturális és földrajzi sokszínűség és az azok kölcsönhatását, összemosódását, az emblémában fő elemként megjelenő hullám-motívum szimbolizálja. A hullám nem csupán a Balaton vizére, és a Bakony hegyvonulatára utal, hanem asszociatív értelemben azok egymásra hatására, földrajzi és kulturális egymásba olvadására is. 

Kiemelt fogalmak: egymásba fonódás – kölcsönhatás – harmónia – játékosság – „Vízből kinövő táj”. A logó tipográfiai megoldásában  a Veszprém-felirat monolitját megszakítva – utal az egyes részekből (betűk) megszülető egészre (Veszprém), mint az együttműködés szimbólumára, elsősorban a játékosság hívószavát követve.

Az arculati koncepció grafikai eleméhez (táj-vonal) az ötletadó Jokesz Anna animációs tervező volt.

A projekt hivatalos weboldalának kifejlesztésére a Bemind Kft. kapott megbízást az Art-And Bt. dizájntervei alapján.

A projekt hivatalos weboldala itt >>

A projekt hivatalos Facebook oldala itt >>

A nagykövetekkel készült videó interjú a Youtube-on is elérhető:

A pályázathoz, Veszprém régiós kezdeményezésének népszerűsítéséhez továbbá elkészült egy kisfilm is, amely a város EKF projektjét támogató nagyköveteket is bemutatja.

Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat nagykövetei:

Freund Tamás Széchenyi-díjas magyar neurobiológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, 2014-től élettudományi alelnöke. Az agykéreg működésének nemzetközi hírű tudósa.

Gulyás Péter, tizenhatszoros Magyar Bajnok kézilabdázó

Laposa Zsófia borász, Laposa Bence borász, a Balatoni Kör elnöke

Likó Marcell Fonogram- és Gizella-díjas zenész, a Vad Fruttik zenekar vezetője, rádiós műsorvezető

Mikósa Erika Kossuth-, Liszt Ferenc- és Prima Primissima díjas koloratúrszoprán énekesnő

M. Tóth Géza Oscar-díj jelölt, Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, a KEDD Kreatív Stúdió alapítója és vezetője, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora. Az International Academy of Television Arts and Sciences tagja

Ókovács Szilveszter operaénekes, zenekritikus-publicista, rádiós és televíziós műsorvezető, 2010-2011-ben a Duna TV vezérigazgatója, 2011-től a Magyar Állami Operaház kormánybiztosa, majd főigazgatója

Szakály György Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar táncművész, egyetemi tanár, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora

Zoób Kati divattervező, a Katti Zoób divatmárka megalkotója. Munkásságát számos hazai és nemzetközi díjjal ismerték el.

A város a veszprémi emberekkel együttműködésben, az ő támogatásukkal és javukra szeretné megvalósítani programját.

Veszprém szándéka szerint pályázatában hangsúlyos szerepet kap a város kiemelkedő kulturális mozgósító ereje és kivételes adottságú rendezvényhelyszínei, a régió idegenforgalmi vonzereje.

Kiemelt figyelmet kívánnak fordítani a térségi összefogásra, a társadalmi szerepvállalásra és a megvalósuló programok nemzetközi, valamint európai vonatkozásaira.

A pályázat benyújtásának a határideje 2017. december 20.

Veszprém.hu / Városháza