A közösség jövőjéről gondolkodtak
2017. május 28. vasárnap, 09:21 Európa Kulturális Fővárosa 2023

A 2023-as Európa Kulturális Főváros pályázattal kapcsolatban rendeztek konferenciát pénteken a Hangvillában.

A rendezvényt megnyitó Porga Gyula polgármester elmondta: az EKF nem egy klasszikus európai uniós pályázat, nem arról szól, hogy a nyertes város fesztiválvárossá váljon egy évre, hanem a közösségépítés a lényege.

„NEM AZ A CÉL, HOGY VESZPRÉM 2023-BAN EURÓPA KULTURÁLIS FŐVÁROSA LEGYEN, HANEM AZ, HOGY 2030-BAN A VESZPRÉMI KÖZÖSSÉG MINDEN EGYES TAGJA SOKKAL BOLDOGABB LEGYEN, MINT MOST.”

Az EKF-pályázat egy eszköz, hogy figyelmet és forrást teremtsen a városnak. Mindenkinek van egy jövőképe, hogy mit kellene javítani, mit kellene hozzátenni, hogy jobb legyen. A mi feladatunk, hogy ezeket az egyéni álmokat összefésüljük – mondta a polgármester.

Az EKF eredeti célja az, hogy az Európai Unióban a gazdasági együttműködések mellett megmutassuk egymásnak kulturális értékeinket – mondta Mike Friderika, a HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ munkatársa. A program tágan értelmezi a kultúra fogalmát: az oktatástól kezdve a sportéleten át sok minden beletartozik, ami a közösségfejlesztés terepe lehet.

Jó néhány EKF-program azért sikerült rosszul, mert túl nagyot álmodtak a városok – tette hozzá Mike, utalva Pécs példájára, ahol óriási kulturális intézményeket építettek, amiknek a fenntartásába a város majdhogynem belerokkan. Ezt ezúttal szeretnék elkerülni.

Az egész napos konferencián olyan témákkal foglalkoztak a résztvevők, mint a civil szervezetek, a fiatalok szerepe a pályázatban. Felmérték, hogy milyen tényezők adhatnak okot az elégedetlenségre Veszprémben, mik azok a tényezők, amik miatt korábbi kötődések nélkül a városba költözik valaki, és hogyan lehetne hazavonzani azokat a fiatal veszprémieket, akik máshol találták meg a számításaikat.

Forrás: Vehír.hu
(Kép: Veszprém.hu)
A konferencia részletes programja: