Veszprém gazdasági stratégiája és programja

altVeszprém MJV Önkormányzata összhangban a költségvetési lehetőségekkel - a Veszprémi Kistérségi Területfejlesztési Koncepció célkitűzéseihez illeszkedve - a társadalmi, környezeti, és gazdasági adottságok figyelembevételével alkotta meg a gazdasági és városfejlesztési stratégiáját.

Veszprém Megyei Jogú Város gazdasági programja

A város gazdálkodását nagymértékben befolyásolja a kötelező feladatellátáshoz nyújtott állami támogatás drasztikus csökkenése. A megkezdett beruházásokat folytatjuk, és a város fejlődését szolgáló elképzeléseket – a költségvetési lehetőségek függvényében – megvalósítjuk.

A szűk gazdasági mozgástérből való kitörési lehetőségnek az európai uniós források fejlesztésekbe történő bevonását látjuk, melyhez minden eddiginél intenzívebb pályázat-előkészítő és pályázatíró tevékenységre van szükség a Polgármesteri Hivatal és az érintett önkormányzati cégek és intézmények összehangolt munkája révén. 

Veszprém társadalmi adottságait megyeszékhely státusa, az egyre erősödő gazdasági szféra, a Pannon Egyetem jelenléte, és a történelmi egyházakkal való együttműködés határozzák meg. Az Önkormányzat szorosabb kapcsolatot kíván kialakítani Veszprém város polgáraival, és mindazokkal a személyekkel és társaságokkal, akik a város fejlődését elő kívánják mozdítani.

Célul tűzzük ki, hogy Veszprém a Bakony-Balaton térség központja legyen gazdasági, közlekedési, kulturális, turisztikai oktatási és igazgatási értelemben, ahol minden generáció jól érzi magát, és amely vonzó a betelepülni vágyó vállalkozások és polgárok számára egyaránt. Ehhez adott a jó környezetminőség, és a közszolgáltatások széles kínálata, a megközelíthetőségen azonban javítani kell: Veszprém és térsége jövője szempontjából kiemelt jelentősége van annak, hogy a 8-as főút fejlesztése folytatódjon, a repülőtér megkezdje működését, és a vasúti közlekedés is fejlődjön, ne leépüljön. A népesség megtartása, növelése érdekében szükséges új munkahelyek teremtése a fejlesztési programok és a helyi vállalkozások támogatása révén, valamint a közszolgáltatások színvonalának megőrzése, egyes területeken fejlesztése.

Ennek érdekében a Gazdasági programban az alábbi prioritásokat fogalmazzuk meg:

  • innovációs gazdaságfejlesztés
  • közlekedésfejlesztés
  • a város környezetminőségének fejlesztése
  • kulturális turizmusfejlesztés
  • önkormányzati intézmények működési költségeinek racionalizációja.

Letölthető dokumentumok:

icon Veszprém MJ Város energiastratégiája (2010-2025) (2.13 MB)

icon Veszprém MJV Gazdasági Programja (2011-2014) (479.43 kB)

icon Integrált Városfejlesztési Stratégia (2010) (18.69 MB)